ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

07/01/2019

Στα 80 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ξεκινήσει την σχετική διαδικασία για να ενημερωθούν οι δημοτικές αρχές για τα δικαιώματα τους και στη συνέχεια να ενημερώσουν και όλους τους επιχειρηματίες του δήμου τους οι οποίοι πιθανώς επλήγησαν από το ναυάγιο και τη ρύπανση που προκάλεσε (sic).

Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε στις 26/09/2018 στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Συνέλευση Διαβούλευσης με θέμα τη διαδικασία υποβολής αιτημάτων στο IOPC Fund, την οποία συγκάλεσε η Δημόσια Αρχή Λιμένων.

Στην προαναφερόμενη διαβούλευση συμμετείχαν μεταξύ άλλων και οι εκπρόσωποι των Δήμων Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας, Παλαιού Φαλήρου, Γλυφάδας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και Κρωπίας, εκπρόσωποι ΕΒΕΠ και ΒΕΠ, καθώς και εκπρόσωποι ΟΛΠ.

Έκτοτε, εκατοντάδες επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές, καφεστίασης και άλλες, που επλήγησαν από το ατύχημα του «Αγία Ζώνη ΙΙ», έχουν απευθυνθεί στο Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου, κύριος σκοπός του οποίου είναι «η καταβολή αποζημίωσης σε όλους αυτούς που υπέστησαν ζημία από ρύπανση πετρελαίου, οι οποίοι δεν δύνανται να λάβουν πλήρη αποζημίωση για τη εν λόγω ζημία από τον πλοιοκτήτη».
Tιμολόγια ύψους 80 εκατ. ευρώ (και 175.000 δολαρίων) υπεβλήθησαν ώς σήμερα για τη ρύπανση του Σαρωνικού που προκλήθηκε από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», στο Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου (IOPC funds).

Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» ήταν ασφαλισμένο για κινδύνους από ρύπανση και για τη μετακίνηση του ναυαγίου, μέχρι ύψους 5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο πλοιοκτήτης εκδήλωσε αδυναμία για την ανάσυρση του ναυαγίου, την οποία ανέλαβε το κράτος.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις οι κανονισμοί του Ταμείου επιβάλλουν να αποζημιώνεται «το εύλογο και εμπεριστατωμένο κόστος».
Όπως αναφέρεται:
• Αποζημίωση καταβάλλεται για τις δαπάνες λήψης εύλογων μέτρων απορρύπανσης και άλλων μέτρων πρόληψης ή ελαχιστοποίησης της ζημίας από ρύπανση σε συμβαλλόμενο κράτος, οπουδήποτε και αν ληφθούν τα μέτρα αυτά.
• Αποζημίωση καταβάλλεται για τις εύλογες δαπάνες καθαρισμού, επιδιόρθωσης ή αντικατάστασης περιουσιακών στοιχείων τα οποία μολύνθηκαν από το πετρέλαιο.
Αποζημίωση καταβάλλεται για την απώλεια εσόδων την οποία υπέστησαν οι κύριοι περιουσιακών στοιχείων τα οποία μολύνθηκαν από το πετρέλαιο λόγω της εκροής (παρεπόμενη ζημία). Ενα παράδειγμα παρεπόμενης ζημίας αποτελεί η απώλεια εισοδημάτων την οποία υφίστανται οι αλιείς λόγω της κηλίδωσης των διχτυών τους με πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αλιεύσουν μέχρι τα δίχτυα τους να καθαριστούν ή να αντικατασταθούν.
Σε ορισμένες περιστάσεις, αποζημίωση καταβάλλεται επίσης για την απώλεια εσόδων την οποία υπέστησαν λόγω της ρύπανσης από πετρέλαιο άτομα των οποίων δεν έχουν ρυπανθεί περιουσιακά στοιχεία (αμιγώς οικονομικές κηλιδωθεί μπορεί, εντούτοις, να αδυνατεί να αλιεύσει, επειδή έχει ρυπανθεί η θαλάσσια περιοχή στην οποία συνήθως αλιεύει και δεν μπορεί να αλιεύσει αλλού. Παρομοίως, ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου ή εστιατορίου που βρίσκεται κοντά σε δημόσια παραλία μπορεί να υποστεί απώλειες λόγω μείωσης του αριθμού των επισκεπτών κατά την περίοδο της ρύπανσης.
Ακόμα στις αποζημιώσεις απορρύπανσης θα πρέπει να αφαιρούνται τα ποσά που έχουν πληρώσει οι ασφάλειες αν υπάρχουν, οι δαπάνες τις οποίες κατέβαλαν δήμοι ή άλλες κρατικές οι ιδιωτικές οργανώσεις για να υπολογιστεί το ακριβές ποσό που διεκδικεί μία επιχείρηση ή και να αποζημιωθούν αυτοί οι άλλοι φορείς που έχουν συμμετάσχει στις διαδικασίες καθαρισμού.
Σημειώνεται ότι το ανώτατο ποσό αποζημίωσης που μπορεί να καταβληθεί από το Κεφάλαιο του 1992 για κάθε περιστατικό ανέρχεται στα 203 εκατ. ΕΤΔ (Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα ή 283,6 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ανεξαρτήτως του μεγέθους του πλοίου. 
Στο ανώτατο αυτό ποσό περιλαμβάνεται και η αποζημίωση που καταβάλλεται από τον πλοιοκτήτη ή από τον ασφαλιστή του βάσει της Σύμβασης Αστικής Ευθύνης του 1992.
Επισημαίνεται ακόμη ότι μπορεί το «Συμπληρωματικό Κεφάλαιο» να καταβάλει πρόσθετη αποζημίωση, με αποτέλεσμα το συνολικό καταβλητέο ποσό αποζημίωσης για κάθε περιστατικό ζημίας σε κράτος που είναι μέλος του Κεφαλαίου αυτού να ανέρχεται στα 750 εκατ. ΕΤΔ (1.047 εκατ. δολ. ΗΠΑ), συμπεριλαμβανομένων των ποσών που καταβάλλονται βάσει των Συμβάσεων Αστικής Ευθύνης και Κεφαλαίου του 1992. 


0 σχολια: