ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

26/01/2019

Η φημολογούμενη παραίτηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, θα προκαλούσε την μετάθεση της ημερομηνίας συζήτησης για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών Ναι η Οχι;


Οι αναφορά μας για παραίτηση σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της μείζονος αντιπολίτευσης όπως και των επιλαχόντων υποψηφίων τους βασίστηκε στο σύνταγμα. 
Τα πρώην συνετεράκια.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα.
Στην περίπτωση που παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές και οι επιλαχόντες αλλά και οι βουλευτές Επικρατείας και οι αναπληρωματικοί τους τότε θα προκηρυχθούν αναπληρωματικές εκλογές μόνο για τις κενές έδρες, σε όλη την Επικράτεια χωρίς όμως σταυρό προτίμησης, ψηφίζοντας μόνο κόμμα.

Η συμμετοχή ή μη των άλλων πολιτικών κομμάτων της αντιπολήτευσης σε αυτή την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία προφανώς και θα αποτελούσε το κομβικό σημείο των εξελίξεων καθώς
με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί με ομαλό τρόπο η εσπευσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται πως ένα τέτοιο σενάριο είχε προτείνει ΞΑΝΑ ο Πάνος Καμμένος στις 21.10.2012 επί κυβέρνησης Σαμαρά στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να προκληθούν πρόωρες εκλογές για να μην ψηφιστούν τα νέα μέτρα από τη Βουλή.

Η Ελλάδα το έχει ξαναζήσει.
Σε μία μόνο εκλογική περιφέρεια, το 1992 έγιναν επαναληπτικές εκλογές για μία βουλευτική έδρα, αυτή του Δημήτρη Τσοβόλα στη Β' Αθηνών.
Η καταδίκη του Δημήτρη Τσοβόλα από το Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, προκάλεσε αναστάτωση στην πολιτική ζωή και «άνοιξε» της κάλπες για αναπληρωματικές εκλογές.
Πέραν της ποινής των δυόμιση ετών, στον τότε βουλευτή επιβλήθηκε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. 
Αυτομάτως εξέπεσε της βουλευτικής του ιδιότητας και η έδρα ορφάνεψε.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την, κατά τη γνώμη τους, άδικη δίκη και καταδίκη του Τσοβόλα, οι επιλαχόντες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατά το Σύνταγμα της Ελλάδας θα λάμβαναν τη θέση του, αρνήθηκαν να ορκιστούν βουλευτές μέχρις εξαντλήσεως του αριθμού τους.

Από τις εκλογές αυτές απείχαν ακόμα το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός και η Δημοκρατική Ανανέωση, του μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

Την έδρα τελικά κατέλαβε ο αείμνηστος Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης.

« Πολιτικό ερώτημα »
Η παραίτηση  όλων των βουλευτών, των επιλαχόντων και των ευρωβουλευτών  της αντιπολίτευσης θα καθυστερούσε την ψήφιση της συμφωνία των Πρεσπών ΝΑΙ  ή ΟΧΙ  ;


0 σχολια: