ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

01/01/2019

« Τελικά υπάρχει Άγιος Βασίλης; ...... Αφήστε τα παιδιά να το πιστεύουν ».

Ο Άγιος Βασίλης.

Συχνά αναρωτιόμαστε ως γονείς πότε θα πρέπει να πούμε στα παιδιά τους ότι ο Άγιος Βασίλης  ή Santa Claus, όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει αλλά πως είναι μια διαφημιστική εφεύρεση της Coca-Cola!,   από τα τέλη του 19ου αιώνα (1931) ,


Αφήστε όμως τα παιδιά να πιστεύουν στην ύπαρξη του.
Γενικώς, το να λέμε ψέματα στα παιδιά είναι κακό, ωστόσο, υπάρχει και ένα λευκό, όπως η γενειάδα του Αι-Βασίλη ψέμα.

Το παιδί μέχρι τα έξι του χρόνια δεν μπορεί να ξεχωρίσει ακόμα το φανταστικό από το αληθινό. Ο Άγιος Βασίλης βρίσκεται στην φαντασία του και εξυπηρετεί κάποιες ανάγκες του. Είναι ο καλός ο παππούλης που φέρνει δώρα σε όλα τα παιδάκια και με υπερφυσικές δυνάμεις τρυπώνει σε όλα τα σπίτια. Η έννοια ενος άνδρα που ταξιδεύει.....
στον αέρα με ένα έλκηθρο, το οποίο σέρνουν ιπτάμενοι τάρνδοι και καταφέρνει να μπεί στα σπίτια από την καμινάδα, προκειμένου να αφήσει δώρα- και όλα αυτά μέσα σε μιά νύχτα- είναι το λιγότερο παραμυθένια.
Στα παιδιά αρέσουν τα παραμύθια. Όταν εκείνα ζητάνε το παραμύθι, σημαίνει ότι χρειάζονται την ύπαρξη του και σ΄αυτή την περίπτωση μπορείτε και εσείς να συμμετέχετε σε όλο αυτό τον φανταστικό κόσμο.
«Η έννοια της αγάπης»
O Άγιος Βασίλης είναι η προσωποποίηση της έννοιας των Χριστουγέννων και της αγάπης για τα παιδιά. Επειδή τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν το νόημα αλλά και την έννοια της γιορτής των Χριστουγέννων ο Άγιος Βασίλης γι' αυτά τα αντιπροσωπεύει όλα αυτά.
Αντιπροσωπεύει «Την αγάπη, τη γενναιοδωρία, την ευχαρίστηση του να προσφέρεις χωρίς αντάλλαγμα, », όλα αυτά και πολλά ακόμα συμβολίζει η φιγούρα του για τα μικρά παιδιά αλλά και για μας τα πιο μεγάλα.
O Άγιος Βασίλης είναι μια προσωπικότητα που έχει μπει για τα καλά στο υποσυνείδητο μας, μια λαμπερή και οικεία εικόνα για όλους μας να υπενθυμίζει πως πρέπει να σκεφτόμαστε με γνώμονα όχι το «εγώ», αλλά το «εμείς».

Τι λέμε στα παιδιά, Πότε πρέπει να αποκαλύψουμε την αλήθεια;
  • Αν το παιδί σας είναι 6 και 7 ετών και του αρέσει η ιδέα του Άγιου Βασίλη, αφήστε το να πιστεύει. Μην προσπαθήσετε να το απογοητεύσετε και να το προσγειώσετε στην πραγματικότητα. Κατά βάθος, το παιδί γνωρίζει την αλήθεια, απλά του αρέσει ο παραμυθένιος κόσμος του Άγιου. Όμως καλό θα ήταν να μην προσπαθείτε και με κάθε τρόπο να του επιβεβαιώσετε την ύπαρξή του, γιατί αυτό είναι όντως ένα είδος εξαπάτησης και μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ· όταν το παιδί συνειδητοποιήσει με κάποιο τρόπο την πραγματικότητα ενδέχεται να σας ζητήσει το λόγο που του λέγατε ψέματα και μπορεί να δυσκολεύεται στο μέλλον να σας εμπιστευθεί. Από την άλλη, αν είστε απλά αμέτοχοι και συντηρείτε την ιδέα του παιχνιδιού πίσω από την ιδέα του Άγιου Βασίλη, τότε θα αισθάνεται ότι απλά και εσείς παίζατε μαζί του.
  • Υπάρχουν λοιπόν παιδιά που πραγματικά θέλουν να πιστεύουν ότι ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός και αυτή η ιδέα τους δεν είναι ανάγκη να «γκρεμιστεί» απότομα· από την άλλη δεν χρειάζεται να πείτε ψέματα, ακόμα κι έτσι. Για παράδειγμα, άμα σας ρωτήσουν συγκεκριμένα αν υπάρχει Άγιος Βασίλης τότε θα μπορούσατε, χαμογελώντας, να πείτε κάτι σαν «Γιατί δεν το βρίσκεις αυτό μόνος σου; Δεν θα έχει πλάκα να το ανακαλύψεις εσύ μόνος σου;» και αν επιμένουν τότε να ρωτήσετε εσείς «Εσύ τι λες;» ή «Τι σκέφτεσαι για αυτό εσύ;» ή ακόμα «Το μόνο που ξέρω είναι όταν ήμουν μικρός έβρισκα δώρα κάτω από το δέντρο την Πρωτοχρονιά… οπότε κι εσύ, μπορείς να περιμένεις το δώρο σου εκεί όταν ξυπνήσεις το πρωί». Πολλά παιδιά λένε αργότερα ότι ήξεραν την αλήθεια βαθιά μέσα τους, αλλά επέλεξαν να συνεχίσουν το παιχνίδι αυτό γιατί ήταν διασκεδαστικό.
  • Αν το παιδί όμως πραγματικά θέλει να μάθει και έχει αρχίσει να αμφισβητεί, τότε μάλλον είναι η ώρα να του πείτε ξεκάθαρα την αλήθεια και να του εξηγήσετε το μύθο πίσω από αυτό. Καλό θα είναι να αναφέρετε την πραγματική ιστορία και από πού ξεκίνησε το παραμύθι. Ευκαιρία είναι να το μάθετε να ψάχνει πληροφορίες σε εγκυκλοπαίδειες ή στο διαδίκτυο. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα μιλήστε του για τον Άγιο Νικόλαο. Ο Άγιος Νικόλαος μοίραζε δώρα σε όλα τα ορφανά παιδάκια. Από εκείνον ξεκίνησε ο Άγιος Βασίλειος, που κάποιος παραμυθάς τον βάπτισε με αυτό το όνομα. Μπορείτε να τα παροτρύνετε να νιώσουν και εκείνα όπως ο Άγιος Νικόλαος, μοιράζοντας δωράκια σε παιδιά που το έχουν ανάγκη. Με αυτό τον τρόπο δεν θα του έρθει απότομα και μπορεί μάλιστα να αρχίσει να προσεγγίζει το συμβολισμό πίσω από τον Άγιο Βασίλη. Σε αυτή την περίπτωση το παιχνίδι λειτουργεί μια χαρά, και νομίζω ότι μια απάντηση όπως, «Όχι, δεν υπάρχει πραγματικός Άγιος Βασίλης που ζει στο Βόρειο Πόλο, αλλά είναι σίγουρα διασκεδαστικό να προσποιούμαστε, έτσι δεν είναι;» δεν πρόκειται να βλάψει ένα παιδί που πραγματικά θέλει να ξέρει την αλήθεια.


0 σχολια: