Προβληματισμένη με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η γερμανική κυβέρνηση.
Με εντατικούς ρυθμούς το γερμανικό υπ. Οικονομικών προσπαθεί να υπολογίσει τις συνέπειες και το κόστος κουρέματος του ελληνικού χρέους από 35% έως και κατά 50 %, αυτός είναι και ο λόγος που αναβλήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κατά μια εβδομάδα.
Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε επιμένει στη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη μείωση του ελληνικού χρέους. «Εφόσον το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο -και πολλά συνηγορούν υπέρ αυτής της άποψης- θα πρέπει το χρέος να μειωθεί με τέτοιο τρόπο έτσι η Ελλάδα να έχει μια σίγουρη προοπτική», και υπογραμμίζοντας «Σε μια δημοκρατία δεν είναι δυνατόν οι επενδυτές να αντλούν μόνο τα κέρδη και οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις ζημιές», και σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο γερμανός υπουργός επισήμανε ότι για να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να καταστεί ανταγωνιστική η Ελλάδα, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει ευρεία μέτρα ελέγχου από την ΕΕ, η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί εποπτεία, πρόσθεσε.
Στην συγχορδία του μεγαλύτερου κουρέματος του ελληνικού χρέους ήρθε να προστεθεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank) Γιενς Βάιντμαν, εκτιμώντας ότι πέρα από κούρεμα του ελληνικού χρέους ΔΕΝ αποκλείει το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα η μεγάλη ελβετική τράπεζα UBS θεωρεί αναπότρεπτη τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο ...« μέγεθος του κουρέματος » του ελληνικού χρέους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μάλλον θα επικρατήσει το γαλλικό σενάριο που δεν θέλει επιθετική κίνηση καθώς ένα κούρεμα της τάξης του 50% με 60% που θέλουν οι Γερμανοί θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και θα προκαλέσει τεράστιους τριγμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Γαλλική πρόταση για το ελληνικό “κούρεμα” κινείται σε ένα ποσοστό περί το 35% (ήδη το 31% θεωρείται δεδομένο ούτως ή άλλως) και αυτό γιατί οι γαλλικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα, 8 δισ. αλλά αυτός είναι ένας μάλλον αισιόδοξος υπολογισμός, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Dexia είχε σχεδόν 4 δισ. έκθεση
Η Γαλλό-γερμανική συμφωνία για το haircut της Ελλάδας έρχεται, όπως άλλωστε δήλωσαν Μέρκελ και Σαρκοζί, στη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 σχολια:
Post a Comment