ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

08/02/2012

Βουτιά» 4 χιλιόμετρα κάτω από τους πάγους

Έπειτα από 20 χρόνια γεωτρήσεων, Ρώσοι επιστήμονες, κατόρθωσαν να φτάσουν στην επιφάνεια της υπόγειας λίμνης Βοστόκ, που είναι αεροστεγώς αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και 20 εκατ. χρόνια.
Οι προσδοκίες για ανακάλυψη νέων μορφών ζωής και τα σενάρια συνωμοσίας για τον... Χίτλερ
Κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες οι Ρώσοι επιστήμονες επιχειρούν να ρίξουν φως στα άδυτα της πόγειας λίμνης Βοστόκ

Ένα «ταξίδι στο κέντρο της γης» που θα ζήλευε ακόμη και ο ίδιος ο Ιούλιος Βερν πραγματοποίησε ομάδα Ρώσων ερευνητών στην παγωμένη Ανταρκτική.
Έπειτα από 20 χρόνια γεωτρήσεων σε θερμοκρασίες κάθε άλλο παρά φιλόξενες (ακόμη και 80 βαθμών Κελσίου κάτω το μηδέν), η ρωσική αποστολή κατόρθωσε τελικώς να «περάσει μέσα» από περίπου τέσσερα χιλιόμετρα πάγου και να φτάσει (όχι βέβαια αυτοπροσώπως αλλά μέσω γεωτρύπανου) στην επιφάνεια της «πολλά υποσχόμενης» λίμνης Βοστόκ, μιας μάζας με γλυκό νερό στην οποία δεν έχει «ξαναπατήσει» άνθρωπος.
Αποκλεισμένη βαθιά κάτω από τους πάγους και αεροστεγώς αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και περίπου... 20 εκατ. χρόνια, η εν λόγω λίμνη είναι η μεγαλύτερη από τις περίπου 300 μάζες γλυκού νερού που βρίσκονται «θαμμένες» κάτω από τον Νότιο Πόλο (και διατηρούνται σε υγρή μορφή εξαιτίας της θερμότητας που έρχεται από τον πυρήνα της Γης).
Η ανακάλυψη
Έχει μήκος 250 χλμ. και πλάτος 50 χλμ. Ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η προσέγγισή της από τους Ρώσους δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, η οποία περιμένει εναγωνίως να δει εάν θα βρεθούν εκεί μορφές ζωής άγνωστες στον άνθρωπο.
Επιπλέον, υπάρχουν ελπίδες πως μέσα από τη μελέτη της Βοστόκ, οι ερευνητές θα μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για το κλίμα της Γης (πώς ήταν αυτό πριν από εκατομμύρια χρόνια;) καθώς και για τη διαδικασία της κλιματικής αλλαγής και του λιωσίματος των πάγων (στην Ανταρκτική υπάρχει το 70% του παγκόσμιου γλυκού νερού).


0 σχολια: