Βόρειος Πόλος - Αρκτική θάλασσα.
Τα νέα δορυφορικά δεδομένα αποκαλύπτουν το νέο ιστορικό χαμηλό ποσοστό πάγου της Αρκτικής θάλασσας, σε σύγκριση με το μέσο ελάχιστο ποσοστό των τελευταίων 30 χρόνων. Τα ίχνη της γραμμής με το κίτρινο χρώμα οριοθετούν την θαλάσσια έκταση σε πάγο
που είχε ο παγετώνας στις 16 Σεπτεμβρίου, 2012,
και προέρχονται από τα δεδομένα που λαμβάνονται από το Scanning Radiometer Multichannel [Μικροκύματα του δορυφόρου της NASA Nimbus-7 καθώς και από ειδικούς αισθητήρες μικροκυμάτων τοποθετημένους σε πολλούς Μετεωρολογικούς δορυφόρους ].
Η κάλυψη της Αρκτικής θάλασσας με πάγο μεγαλώνει φυσιολογικά κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χειμώνων της Αρκτικής και υποχωρεί, όταν ο ήλιος εμφανίζεται εκ νέου την άνοιξη.
Οι πάγοι στην θάλασσα μειώνονται στο ελάχιστο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού με ελάχιστη τιμή τον Σεπτέμβριο.
«Ο πυρήνας των παγετώνων», το αιώνιο παγωμένο κεντρικό του τμήμα, επιζεί κανονικά το καλοκαίρι, λόγω πάχους αλλά επειδή λεπταίνει χρόνο με το χρόνο, έχει καταστεί πλέον κι αυτός ευάλωτος να λιώσει.
Στο Video, καταγράφεται σε προβολή από Δορυφορική λήψη, η ισχυρή καταιγίδα του Αυγούστου του 2012, που προκάλεσε το χάος στο κάλυμμα πάγου της Αρκτικής θάλασσας, και απεικονίζει την δύναμη και την κατεύθυνση των ανέμων καθώς και οι επιπτώσεις της στον πάγο)
Διάρκεια (0:32)
- Οι φορείς με το κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύουν την κυκλοφορία των ταχύτερα κινουμένων ανέμων,
- ενώ οι φορείς με το μπλε χρώμα δείχνουν την κίνηση των πιο αργών ανέμων.
Η καταιγίδα αυτή απέκοψε ένα μεγάλο τμήμα του θαλάσσιου πάγου από την περιοχή «Chukchi» της Βόρειας Θάλασσας και το έσπρωξε νοτιότερα προς τα θερμότερα νερά με αποτέλεσμα να λιώσει εντελώς.
Πηγή: NASA/Goddard Scientific Visualization Studio
0 σχολια:
Post a Comment