ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

28/10/2012

Τον αρχαιότερο Ευρωπαϊκό Οικισμό έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην πόλη Provadia – Solnitsata της Βουλγαρίας. (Vid)

Ο  παλαιότερος αστικός οικισμός της Ευρώπης ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη Provadia – Solnitsata.

Η πόλη Provadia έχει σήμερα 13.000  κατοίκους, και απέχει 40 περίπου χιλιόμετρα προς το εσωτερικό της χώρας, από την παραλιακή πόλη στην Μαύρη Θάλασσα την Βάρνα.

Η ομάδα των αρχαιολόγων με επικεφαλής τον κ. Νικόλοφ κατά την ανασκαφή αποκάλυψαν τοίχους από πέτρα, που εκτιμάται ότι κατασκευάστηκαν  περί το 4700 - 4200 π.Χ..

Οι τοίχοι αυτοί έχουν δύο μέτρα πάχος και τρία μέτρα ύψος, και σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Νικόλοφ είναι από  τις πρώτες και πιο μαζικές οχυρώσεις στην προ-ιστορία της Ευρώπης.

Υπολογίζεται ότι την εποχή εκείνη, ζούσαν εκεί περίπου 300 με 350 άτομα, κατοικούσαν σε διώροφα σπίτια και ασχολούνταν με την εξόρυξη αλατιού.

Η Provadia-Solnitsatsa ήταν η μόνη χώρα στα Βαλκάνια κατά την περίοδο του 5ου π.χ. αιώνα που ασχολείτο με την παραγωγή αλατιού, εκτιμάται ότι πριν από 7500 περίπου χρόνια οι κάτοικοι ασχολούνταν με την εξόρυξη άλατος ως το βασικό προϊόν της τοπικής παραγωγής και που κατά τον καθηγητή κ. Νικόλοφ ήταν το νόμισμα της εποχής εκείνης, τόσο από την άποψη της αξίας αλλά και κύρους.

Τα ευρήματα στους τάφους μιας  νεκρόπολης έδειξαν  ότι οι άνθρωποι της πόλης ήταν αρκετά πλούσιοι, με ταφικές πρακτικές και τελετουργικό παράξενο και πολύπλοκο

Οι Βελόνες από χαλκό και τα κεραμικά που βρέθηκαν στους τάφους έδειξαν ότι οι άνθρωποι ήταν μεν πλούσιοι, αλλά άγνωστο γιατί τα πτώματα είχαν κοπεί στη μέση και θάφτηκαν μόνο τα τμήματα  από τη λεκάνη επάνω.

Η ανασκαφή που έγινε το περασμένο καλοκαίρι του 2012, είχΕ  διάρκεια δύο μήνες, και επικεντρώθηκε κυρίως στην νεκρόπολη και το χωριό.
[ Διάρκεια  1:41 ]

Πηγή: CNN


0 σχολια: