ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

12/10/2012

Η «ΚΑΤΑΛΟΓΑΡΑ -ΛΙΣΤΑΣ ΦΑΛΤΣΙΑΝΙ» - Χάθηκε και επανεμφανίστηκε ύστερα από 2.5 χρόνια .

«Βόμβα» από τους οικονομικούς εισαγγελείς, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, που ερευνούν την υπόθεση της περιβόητης λίστα Λαγκάρντ. Με έγγραφό τους ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να... ζητήσει εκ νέου το CD που είχε παραδώσει η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η απόκρυψη και ξαφνική επανεμφάνιση της ”ΚΑΤΑΛΟΓΑΡΑΣ -ΛΙΣΤΑΣ ΦΑΛΤΣΙΑΝΙτης περιβόητης λίστα Λαγκάρντ, αποτελεί μέγα ηθικό και πολιτικό ζήτημα για την χώρα!

Το ελληνικό σίριαλ με την λίστα έχει ως εξής :


Το CD με τα ονόματα σχεδόν 2.000 Ελλήνων πολιτών με καταθέσεις σε ελβετικό κατάστημα της τράπεζας HSBC αποτελεί για τον ίδιο «προτεραιότητα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times.

«Την περασμένη εβδομάδα έμαθα για πρώτη φορά από τις εφημερίδες για την ύπαρξή του (σ.σ.: του cd όχι σε USB)…αλλά αν το ΣΔΟΕ δεν μπορέσει να το βρει, τότε θα ζητήσουμε ένα άλλο αντίγραφο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε στο Μέγκα και κατά δήλωσή του επιβεβαίωσε ότι έλαβε, μετά από αίτημά του, το 2010 , το συγκεκριμένο CD από την τότε ομόλογό του της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Σημείωσα τα μεγαλύτερα ποσά και έστειλα τα ονόματα στο ΣΔΟΕ για έλεγχο… Μου είπαν ότι το προκαταρκτικό πόρισμα έδειξε προβλήματα με τις φορολογικές δηλώσεις (τους) και έτσι έδωσα την πλήρη λίστα στο ΣΔΟΕ για έρευνα», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στους Financial Times και στο δελτιο του Μέγκα.

Και ενώ κυβερνητικά  στελέχη και το ΣΔΟΕ  δήλωναν πλήρη άγνοια για την συγκεκριμένη λίστα με τους 2.000 Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία, ξαφνικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος πέρασε την Τρίτη τα στοιχεία της επίμαχης λίστας σε ένα USB στικ και τα έστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από εκεί – και «χωρίς να ανοίξει καν ο φάκελος», όπως υποστηρίζουν από το Μαξίμου – εστάλη και πάλι στο ΣΔΟΕ!

Το μεσημέρι της Τρίτης, κυβερνητικές πηγές γνωστοποίησαν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, απέστειλε στο γραφείο του πρωθυπουργού φάκελο με USB, το οποίο περιέχει τη «λίστα Λαγκάρντ» με ονόματα μεγαλοκαταθετών  και με τη σειρά του το Μαξίμου «χωρίς να ανοίξει το φάκελο», τον προώθησε στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος
 
Την αποστολή της επίμαχης λίστας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε νωρίτερα και η εκπρόσωπος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις, καθώς επίσης ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος. 

«Όταν ο κ. Βενιζέλος αντιλήφθηκε ότι δεν έχει φτάσει η λίστα στα χέρια του σημερινού ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, έστειλε αμέσως το υλικό που του είχε δώσει ατύπως ο (πρώην επικεφαλής του Σώματος) κ. Διώτης, στην κυβέρνηση. 
Η λίστα υπάρχει, δεν είναι κρυφή και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ζήτημα γύρω απ’ αυτό», δήλωσε η κ. Γεννηματά στο Real FM.
 
Ερωτηθείσα γιατί ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν παρέδωσε τη λίστα στο διάδοχό του Στ. Στασινόπουλο, η κ. Γεννηματά αρκέστηκε να πει ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος ο κ. Διώτης.

Σε κάθε περίπτωση, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε πως η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής, «επομένως δεν μπορούσε να είναι αντικείμενο νόμιμης επεξεργασίας» καθώς «αυτό θα ήταν ποινικό αδίκημα». Από την άλλη πλευρά, όμως, σημείωσε, «η αδυναμία νόμιμης επεξεργασίας των στοιχείων και η συγκρότηση ενός νόμιμου αρχείου, δεν σημαίνει ότι δεν εξαντλούνται οι προσπάθειες αξιοποίησης των πληροφοριών».

Τελικά διευκρινίσεις για τη λίστα Λαγκάρντ έδωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, κατόπιν δικού του αιτήματος, ενώπιον των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε τη Δευτέρα με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής να παρουσιαστεί σε αυτήν για να απαντήσει σε πιθανές απορίες και ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν για το επίμαχο υλικό, στο οποίο περιλαμβάνονται τα ονόματα 1.991 Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα, όπως και να εξηγήσει - αν του ζητηθεί - πώς ο ίδιος χειρίστηκε την υπόθεση από τη στιγμή που το CD έφθασε στο γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που ήδη έχει καταθέσει στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Πεπόνη για την ίδια υπόθεση, έχει ζητήσει επίσης το υλικό να φθάσει και στη Βουλή ώστε το περιεχόμενό του να γνωστοποιηθεί στα μέλη της Επιτροπής Διαφάνειας για να μην υπάρχουν σκιές περί συγκάλυψης.


1 σχολια:

ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ said... Best Blogger Tips

Ως ύποπτοι καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα, για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης,

Και οι δύο κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη ενδεχόμενων αξιοποίνων πράξεων που συνδέονται με τη διαδρομή της επίμαχης λίστας