ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

30/07/2013

Όταν οι περιβαλλοντικοί Σύλλογοι και οι οικολογικές Οργανώσεις δεν είναι ελεγχόμενα υποκατάστατα της κάθε δημοτικής αρχής !!!

Καταγγελία/Επιστολή πολιτών για «χείριστη διαχείριση των απορριμμάτων» στον εισαγγελέα πρωτοδικών Σύρου έστειλε η ΚΕΠΟΜ (Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου) διαμαρτυρόμενη για την πλημμελή διαχείριση των απορριμμάτων και την λειτουργία του ΧΥΤΑ:




‘’Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,
Τα τελευταία χρόνια όλοι οι κάτοικοι της Μυκόνου γινόμαστε μάρτυρες των συνεπειών της χείριστης διαχείρισης των απορριμμάτων και
της λειτουργίας του ΧΥΤΑ από τον Δήμο Μυκόνου. Την άποψή μας αυτή τεκμηριώνουμε παρακάτω:
• Η αποκομιδή των απορριμμάτων καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου δεν γίνεται με την συχνότητα που πρέπει ακόμη και στα πλέον τουριστικά σημεία του νησιού όπως οι Ανεμόμυλοι, με αποτέλεσμα οι κάδοι να ξεχειλίζουν και τα σκουπίδια να γεμίζουν όλες τις γειτονιές του νησιού. Τις περισσότερες φορές, μικρές χωματερές ξεπροβάλουν σε κάθε γωνιά, οι οποίες κατά περίεργο τρόπο «αυταναφλέγονται» πριν περάσει το απορριμματοφόρο του Δήμου.
• Η απάντηση που παίρνουμε από τον Δήμο όταν ζητάμε σχετική ενημέρωση είναι ότι, είτε δεν είχε καύσιμα για να κινηθούν τα απορριμματοφόρα (κατά την διάρκεια του χειμώνα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού), είτε ότι το προσωπικό δεν είναι επαρκές.
• Ενώ ο Δήμος έχει υπογράψει σύμβαση με την ΕΕΑΑ, ανακύκλωση στο νησί από το νοικοκυριά δεν γίνεται, αφού ο κόσμος βλέπει τους μπλε κάδους γεμάτους με σύμμικτα απορρίμματα, ειδικά όταν οι πράσινοι κάδοι είναι γεμάτοι, και το απορριμματοφόρο της Ανακύκλωσης να παίρνει όλα τα απορρίμματα χωρίς διάκριση.
• Μετά από καταγγελία της ΠΡΟΣΥΝΑΤ και της ECOELEUSIS, διαπιστώθηκε ότι ο Δήμος Μυκόνου σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ έκανε παράνομη μεταφορά σύμμικτων απορριμμάτων στην Αττική, που τα περισσότερα κατέληγαν στον ΧΥΤΑ Φυλής.
• Εκτός από τις φωτιές στις γειτονιές και στους κάδους, οι πυρκαγιές στον ΧΑΔΑ είναι πολύ συχνό φαινόμενο ακόμη και μετά την λειτουργία του ΧΥΤΑ το 2009.
Τελευταία φωτιές εκδηλώνονται και στο κύτταρο του ΧΥΤΑ. Η πρόσφατη φωτιά στις 16 Ιουλίου 2013 εκδηλώθηκε στις 8μμ, ήταν μεγάλης έκτασης και ενεργή για πολλές ώρες μετά.
• Η Περιφέρεια ΝΑ έχει προβεί κατ’ επανάληψη σε ελέγχους μετά από καταγγελίες πολιτών και ο Δήμος έχει υποχρεωθεί να καταβάλει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα εξαιτίας της κακής διαχείρισης της υπηρεσίας καθαριότητας. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται πληρώνονται από τους πολίτες χωρίς να φταίνε άμεσα αυτοί για την κακοδιαχείριση του Δήμου.
Θεωρούμε δε ότι τα πρόστιμα είναι ατελέσφορος τρόπος συμμόρφωσης και στερούν πόρους από τους πολίτες, ενώ επιβάλλονται από την διοίκηση για ελλείμματα που προκαλεί η απουσία έγκαιρου και συνεχούς ελέγχου από την ίδια την διοίκηση τοπική και όχι μόνο.
Θεωρούμε επίσης ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι καινούρια υπόθεση. Απλά σήμερα βιώνουμε σε υπέρμετρο βαθμό τα τραγικά αποτελέσματα της χρόνιας κακοδιαχείρισης, αδιαφορίας και έλλειψης πολιτικής βούλησης του Δήμου.
Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς ο Δήμος Μυκόνου κατάφερε μόλις σε τέσσερα χρόνια από την ολοκλήρωση του έργου, να διαχειριστεί με καταστροφικό τρόπο τον ΧΥΤΑ, ώστε σήμερα να κινδυνεύει να διακοπεί η λειτουργία του. Για όλα τα παραπάνω ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε να διενεργηθούν όλοι εκείνοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για τα αίτια αυτής της κακοδιαχείρισης με τις τραγικές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον, όσο στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών του αλλά και του τουριστικού προϊόντος του τόπου.
Ζητάμε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι που θα προκύψουν από την εισαγγελική έρευνα για να σταματήσει η κακοδιαχείριση στον τομέα καθαριότητας από πλευράς του Δήμου όσο είναι καιρός.
Παρακαλούμε λόγω του επείγοντος του θέματος, για την άμεση παρέμβασή σας.’’
Για την ΚΕΠΟΜ
Η Δημοτική Σύμβουλος
Άννα Καμμή


1 σχολια:

Anonymous said... Best Blogger Tips

Πολύ εύστοχο άρθρο. Μπράβο
Αυτά να τα βλέπουν και να παραδειγματίζονται οι κύριοι του περιβος