ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

01/03/2014

Σεβασμός στον θεσμό κι όχι στo πρόσωπο !

Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ στους θεσμούς αποτελεί θέμα συζήτησης που σύρεται δεξιά και αριστερά αναλόγως με το πώς βολεύει τον καθένα.
Δεν θα πάμε στο μακρινό παρελθόν αλλά στο πρόσφατο όπου όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες λεκτικών επιθέσεων εκ μέρους του δημάρχου, κάθε φορά που δέχεται κριτική από οιονδήποτε δημότη και να τον επικρίνει για ασέβεια προς τον θεσμό!!.
Δεν θα μπορούσε εξ άλλου να είναι διαφορετική η προσέγγιση καθώς στο τόπο μας , όπως και για πολλά άλλα, έχουμε μια παρεξηγημένη έννοια του τι είναι θεσμός.
Συμφωνούμε όλοι ότι ο τίτλος του Δήμαρχου είναι ένας θεσμός τον οποίο όλοι πρέπει να σέβονται.
Πρώτος απ' όλους όμως πρέπει να σέβεται τον συγκεκριμένο θεσμό αυτός που τον εκπροσωπεί.
Είναι καθεστηκυία η αντίληψη, οι εντολοδόχοι μας δημοτικοί άρχοντες να συγχέουν την έννοια του θεσμού και του προσώπου.
Να θεωρούν ότι αυτός που βρίσκεται στο Δημαρχιακό μέγαρο της οδού Αμμοχώστου κάνει τον θεσμό και όχι το αντίθετο, όπως κανονικά έπρεπε να είναι.
Γι' αυτό και ο ίδιος όσο και οι πέριξ αυτού  αντί να εργάζεται για την υπεράσπιση του θεσμού που υπηρετούν, καταλήγουν σε αναζήτηση προστατευτικών μέτρων προς το πρόσωπο του, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γινόμαστε μάρτυρες ενεργειών και πράξεων που κάθε άλλο δείχνουν ότι αυτός που εκπροσωπεί τον θεσμό του Δημάρχου δείχνει και τον απαραίτητο σεβασμό.
Εάν όμως γνώριζαν οι δημότες τι πραγματικά σημαίνει να σέβεται τον θεσμό ο εκάστοτε Δήμαρχος τότε θα αποφάσιζαν και θα λειτουργούσαν πολύ διαφορετικά και κυρίως θα ενεργούσαν προληπτικά.
Σεβασμός στον θεσμό του Δημάρχου από τον ίδιο τον δήμαρχο σημαίνει ότι κάποιες συνήθειες που είχε ως πολιτικός της αντιπολίτευσης, οφείλει να τις ξεχάσει, κυρίως όταν βγαίνει για να μιλήσει στον δημότη εντολέα του, στον κυρίαρχο Λαό εν ονόματι του οποίου  και δια λογαριασμό του ενεργεί .
Είναι λοιπόν καιρός, να μάθει ο κάθε εντολοδόχος δήμαρχος ότι δεν είναι αυτός ο πρώτος πολίτης  του τόπου, αλλά εντολοδόχος του Κυρίαρχου Λαού, και κυρίως:
- Όφείλει να είναι προσεκτικός στο τι λέει και τι κάνει,
- Όφείλει να αφήνει κατά μέρος την κάθε του προσωπική συνήθεια.
- Να προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα,
- Να κατευθύνει τις δράσεις του δήμου για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του,
- Να διασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας και
- Να ασκεί τα καθήκοντά του με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.
Το γεγονός ότι  εκπροσωπεί το δήμο στα δικαστήρια και σε κάθε δημόσια αρχή και εκτελεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, της οικονομικής και της επιτροπής ποιότητας ζωής…. δεν τον καθιστά κυρίαρχο αλλά έσχατο εντολοδόχο ή κατ ελάχιστο πρώτο μεταξύ ίσων.
Δεν μπορεί ένας δήμαρχος αυθαίρετα να αποφασίζει, χωρίς να δίνει λογαριασμό για πράξεις και αποφάσεις που δεσμεύουν τον κυρίαρχο δημότη, πολύ δε περισσότερο παραμονές εκλογών  να δεσμεύει με τις αποφάσεις του τους εν δυνάμει νέους δημάρχους, και μάλιστα χωρίς προηγούμενη σχετική εξουσιοδότηση τους ή έστω της πλειονοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.
Και είναι απορίας άξιον το πως οι υποψήφιοι δήμαρχοι δέχονται τις δεσμεύσεις τέτοιου είδους πρωτοβουλιών που εμπεριέχουν τον κίνδυνο έκθεσης του συνόλου των δημοτών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αυτό που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα είναι πραγματικά εκπληκτικό.
Αυτοί που μέσα σε τρία χρόνια κατάφεραν- μετά από μεγάλη ομολογουμένως προσπάθεια- να μη κάνουν απολύτως τίποτα, ξαφνικά όχι μόνο να έχουν λύσεις για όλα, αλλά να κατέχουν και την απόλυτη ικανότητα έναντι των άλλων.
Αυτό δε που χρειάζεται θράσος είναι οι καθημερινές παρεμβάσεις και ανακοινώσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να παραδίδουν μαθήματα σωστής συμπεριφοράς και διαχείρισης των Media.
Είναι να απορεί κανείς και να εξίσταται !!


2 σχολια:

Anonymous said... Best Blogger Tips

Ο Τούρκος αρχηγός της αντιπολίτευσης είπε ότι δεν θα ξαναπεί πρωθυπουργό τον Ερντογάν αλλά θα τον αποκαλεί αρχικλέφτη.

Εμείς τι πρέπει να πούμε??

Anonymous said... Best Blogger Tips

«Δεν εργάζεται για το λαό, αλλά για την τσέπη του. Δεν θα τον αποκαλέσω ξανά "πρωθυπουργό". Είναι αρχικλέφτης», δήλωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι «καταλήστεψε την Τουρκία και το λαό της», ενώ κάλεσε τους πολίτες που τον είχαν ψηφίσει να «δουν τα γεγονότα».
http://tanea24.gr/arxiklefti-apokalei-ton-erntogan-i-antipoliteusi.651314ac56f50ee4ab2ec0f840169b8e.html

Ξυπνάτε πατριώτες..
Οι Τούρκοι μας βάλανε τα γυαλιά.