ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

07/04/2012

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Κυριακή Των Βαίων
«Χριστός Ανέστη! Νέοι, γέροι και κόραις
Όλοι, μικροί, μεγάλοι ετοιμασθήτε ….
μπροστά στους Αγίους και φιληθείτε,
…φιληθείτε γλυκά χείλη με χείλη,
Πέστε Χριστός Ανέστη, εχθροί και φίλοι».
«Η ημέρα της Λαμπρής»  Δ. Σολωμός.
Ανεκτίμητης αξίας και τεράστιας σημασίας είναι η γιορτή του Πάσχα για την Εκκλησία μας......
Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Πεσσάχ που σημαίνει πέρασμα.
Για τους Εβραίους συμβολίζει την Έξοδο τους από την Αίγυπτο και το τέλος της δουλείας τους.
Για τους χριστιανούς συμβολίζει το πέρασμα από το θάνατο στην αιώνια ζωή, που είναι ο Χριστός και πραγματοποιήθηκε με τη θυσία του Κυρίου μας.
Η εβδομάδα πριν το Πάσχα ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα, γιατί τότε γιορτάζουμε τα Μεγάλα Πάθη του Χριστού. Κάθε ημέρα αυτής της εβδομάδας η εκκλησία μας θυμάται κάποιο γεγονός ή πρόσωπο της Καινής ή Παλαιάς Διαθήκης, που παραδειγματίζει και διδάσκει όλους εμάς με τα λόγια και τις πράξεις του.
Ο Νυμφίος
Τη Μεγάλη Δευτέρα, τιμάται ο Ιωσήφ που συγχώρησε τα αδέρφια του για το κακό που του έκαναν και τον έδιωξαν μακριά από τον αγαπημένο του πατέρα. Χάρη στην καλοσύνη του όμως κέρδισε τη σωτηρία της ψυχής του. Θυμόμαστε ακόμα αυτή την ημέρα την κατάρα του Ιησού προς τη συκιά, η οποία ξεράθηκε και συμβολίζει την πνευματική ξηρασία των ανθρώπων.
Των 10 Παρθένων
Τη Μεγάλη Τρίτη κυριαρχούν οι ύμνοι που αναφέρονται στη μετάνοια της αμαρτωλής γυναίκας που ζητούσε απεγνωσμένα συγχώρεση από τον Ιησού και άλειψε τα πόδια του με μύρο. Επίσης θυμόμαστε την παραβολή των Δέκα Παρθένων, που οι πέντε περίμεναν άγρυπνες τον Κύριο και οι άλλες πέντε ξεχάστηκαν και δεν ήταν έτοιμες όταν ήρθε ο Κύριος. Ακόμη αυτή την ημέρα ακούγεται το υπέροχο τροπάριο της μοναχής Κασσιανής, το οποίο εξυμνεί την αξία της μετάνοιας.
Της Αλειψάσης τον Κύριον
Τη Μεγάλη Τετάρτη η εκκλησία μνημονεύει την πόρνη γυναίκα που άλειψε με μύρο τον Χριστό. Η πράξη αυτή της γυναίκας δείχνει την αγάπη και την ταπείνωση της.  Θυμόμαστε τον Ιησού που έπλυνε τα πόδια των μαθητών του διδάσκοντάς μας την ταπεινοφροσύνη.
Ο Μυστικός Δείπνος
Τη Μεγάλη Πέμπτη διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια, όπου περιγράφεται ο Μυστικός Δείπνος, η σύλληψη του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, τα βασανιστήριά του από τους Ρωμαίους στρατιώτες, η δίκη του από τον Πόντιο Πιλάτο,η σταύρωσή του ανάμεσα στους δυο ληστές, ο θάνατός του, η λήψη του σώματός του από τον Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο ενταφιασμός του. Αναμφισβήτητα αναδύεται μέσα από τους ύμνους και τα Ευαγγέλια όλο το μεγαλείο του σταυρικού μαρτυρίου, γεγονός που μας θλίβει αλλά κυρίως μας προβληματίζει όλους για την πορεία της πνευματικής μας ζωής.
Η Σταύρωσης
Τη Μεγάλη Παρασκευή οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Ο Επιτάφιος του Κυρίου δεσπόζει στην εκκλησία, αδιαμφισβήτητη απόδειξη του εκούσιου θανάτου του για τη σωτηρία όλης της ανθρωπότητας. Η περιφορά του συνοδεύεται με την ψαλμωδία των εγκωμίων, τα οποία εκφράζουν την απορία για αυτή την απερίσκεπτη ενέργεια της σταύρωσης του Λυτρωτή από τους ανθρώπους.

Η κάθοδος στον Άδη.
Το Μεγάλο Σάββατο έγιναν δύο σπουδαία γεγονότα. Η ταφή του Χριστού και η κάθοδος του στον Άδη. Το πρωί η Εκκλησία μας τελεί την Πρώτη Ανάσταση. Το βράδυ παίρνουμε όλοι το Άγιο Φως, το οποίο έρχεται από τον Πανάγιο Τάφο και γιορτάζουμε πανηγυρικά την Ανάστασή του.



Ουκ Έστιν Ώδε, Ανέστη
Κυριακή του Πάσχα:
Το Άγιο Πάσχα η εκκλησία μας γιορτάζει την Ανάσταση του Χριστού. Μς την Ανάσταση Του καταπατήθηκε ο θάνατος.
«Το μεσημέρι γιορτάζουμε με τον καθιερωμένο οβελία το πέρασμα του Κυρίου από το θάνατο στην αιώνια ζωή». Το απόγευμα τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης όπου ακούγεται το ευαγγέλιο και σε άλλες γλώσσες

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ   -  ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ


0 σχολια: