ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

04/04/2012

UNA RATSA UNA FATSA - Συνεχίζεται ο σάλος για τα «χρυσά» φάρμακα στην Κύπρο ! (Video)

Η ανυπαρξία ενός γενικού σχεδίου υγείας φαίνεται ότι επιδεινώνει την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις αποκαλύψεις που αφορούν την τιμολόγηση των φαρμάκων στην Κύπρο υποστηρίζουν σύνδεσμος φαρμακευτικών εταιρειών και φαρμακοποιοί.
Την ίδια ώρα πολλοί πολίτες δηλώνουν ότι είναι μάρτυρες της αισχροκέρδειας που υπάρχει στην Κύπρο και ότι αναγκάζονται να καταφεύγουν στο εξωτερικό για να αγοράζουν φθηνότερα τα φάρμακα τους.....

Σε κάποιες περιπτώσεις σε φάρμακα τα οποία προέρχονται από την Ελλάδα, αναγράφεται και η παλιότερη τιμή τους η οποία είναι κατά πολύ ακριβότερη, αποδεικνύοντας έτσι ότι στην Ελλάδα οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Παρόλα αυτά οι αρμόδιοι στην Κύπρο συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως συντελεστή, βάση των τιμών που είχαν τα φάρμακα το 2009.
Ποιος υγιείς ανταγωνισμός;
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 55% των προσφορών του δημοσίου έχουν μόνο ένα προσφοροδότη, κάτι που συνεπάγεται ότι το 55% των φαρμάκων εισάγεται από μόνο μία εταιρεία.
Η απάντηση των εταιρειών είναι ότι οι τιμές οφείλονται στο μικρό μέγεθος της κυπριακής αγοράς.
Σε δηλώσεις του στο Sigma, ο Αυγουστίνος Ποταμίτης είπε ότι η λύση στο πρόβλημα θα ήταν ένα γενικό σχέδιο υγείας.
«Αυτό το περιμένουμε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Δεν μπορούμε να το περιμένουμε άλλο για πολλούς λόγους. Μπορεί να συζητήσουν οι ιδιώτες με το υπουργείο υγείας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα πάντα."
Στις ήδη υψηλές τιμές, έρχεται να προστεθεί και η προμήθεια των φαρμακοποιών, όπου το κέρδος τους ανέρχεται στο 27,6% στην χονδρική τιμή πώλησης των φαρμάκων.
Το κράτος μετά από το θόρυβο που έγινε, έχει στείλει δύο λειτουργούς στην Ελλάδα για να διαπιστώσουν την τιμολογιακή πολιτική της χώρας.
( Διάρκεια 3:13 )

Πηγή:SigmaLive/SigmaTV


0 σχολια: