ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

11/05/2012

Απάτες με θύματα ηλικιωμένους !

«μετὰ τὴν δ’ Ἀπάτην τέκε... [Νύξ]»
(Μτφρ: Έπειτα την Απάτη γέννησε... [η Nύχτα]) (Πηγή: Ησίοδος, Θεογονία, στιχ. 224, Εκδόσεις Ζήτρος, σσ. 304 -305)
Τραπεζικοί λογαριασμοί ηλικιωμένων και ατόμων που έχουν αποβιώσει μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο απατεώνων σε όλη την Ελλάδα. Οπως περιγράφουν στην «Κ» στελέχη τραπεζών, τέτοια περιστατικά έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, καθώς τα δίκτυα των κακοποιών προσπαθούν πλέον να αποσπάσουν άμεσα «ζεστό» χρήμα, ακόμα και όταν τα ποσά είναι σχετικά μικρά. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες έχουν άμεση πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και σε έγγραφα, όπως βιβλιάρια καταθέσεων και στοιχεία αστυνομικής ταυτότητας. Οι δράστες ή οι συνεργάτες τους, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, μπορεί να είναι άτομα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, σε γραφεία κηδειών, συγγενείς των θυμάτων και φυσικά... τραπεζικοί υπάλληλοι. «Εύκολα θύματα είναι συνήθως ηλικιωμένοι που δεν έχουν κοντινούς συγγενείς. Εργαζόμενος σε γραφείο κηδειών υπεξαίρεσε βιβλιάριο καταθέσεων και άλλα έγγραφα για να εισπράξει τα χρήματα από λογαριασμό νεκρού», σχολιάζει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.
Πρόσφατα, κύκλωμα απατεώνων, στο οποίο συμμετείχαν τρία άτομα εκ των οποίων μια ηλικιωμένη γυναίκα, κατάφεραν να αποσπάσουν μέρος από τις καταθέσεις ηλικιωμένης, συνεργαζόμενοι πιθανόν με άτομο που είχε αναλάβει τη φροντίδα της. Με πλαστά έγγραφα και τη «βαριά αμέλεια» δύο υπαλλήλων της τράπεζας κατάφεραν να μεταφέρουν σε άλλο λογαριασμό της ίδιας τράπεζας σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ από τις καταθέσεις της παθούσας. Η ηλικιωμένη συνεργός των δραστών εμφανίστηκε ως κάτοχος του λογαριασμού, ενώ ένα μέλος της σπείρας παρουσιάστηκε ως ανιψιός της και κάτοχος του δεύτερου λογαριασμού, στον οποίο μεταφέρθηκαν τα χρήματα. Οι δράστες κατάφεραν να εισπράξουν 20.000 ευρώ, ωστόσο τελικά συνελήφθησαν, καθώς προκάλεσαν τις υποψίες υπαλλήλων όταν επιχείρησαν να εισπράξουν ακόμα 15.000. Σε άλλες περιπτώσεις, ηλικιωμένες κυρίες έχουν κάνει αναλήψεις με πλαστές ταυτότητες από λογαριασμούς ατόμων που έχουν αποβιώσει. Με παρόμοιους τρόπους εκτιμάται ότι έχουν σημειωθεί δεκάδες απάτες ή απόπειρες από τις αρχές του έτους.
Η μέθοδος του «ανιψιού»Αρκετές είναι, κατά την αστυνομία, οι περιπτώσεις απάτης εις βάρος ηλικιωμένων με τη μέθοδο του «ανιψιού». Πρόκειται για απάτες που έχουν σημειωθεί και σε άλλες χώρες, κατά τις οποίες οι δράστες αποσπούν χρήματα από ηλικιωμένους προφασιζόμενοι κάποια επείγουσα ανάγκη συγγενών τους. «Πρέπει οπωσδήποτε να μας δώσετε δύο χιλιάδες ευρώ γιατί το παιδί σας έχει συλληφθεί για χρέη στην εφορία. Το ταμείο κλείνει σε μισή ώρα και αν δεν κατατεθούν τα χρήματα θα μείνει όλη νύχτα στο τμήμα και θα περάσει αυτόφωρο το πρωί». «Με στέλνει ο ανιψιός σας να πάρω 300 ευρώ γιατί είναι στην ουρά του τάδε κοσμηματοπωλείου και δεν του φτάνουν τα χρήματα για να αγοράσει βέρες για τον κολλητό του που παντρεύεται». «Η κόρη σας έχει τρακάρει και χρειάζεται χρήματα για να υποβληθεί σε εγχείρηση στην τάδε ιδιωτική κλινική».


0 σχολια: