ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

16/07/2012

Πάνω από 20.000 ευρώ τον μήνα μας κοστίζει ο κάθε βουλευτής.

Με αφορμή την προσφυγή δικαστικών αποκαλύπτεται ότι το «πάσης φύσεως κόστος» που δαπανά η Βουλή για τον κάθε βουλευτή είναι υπερδιπλάσιο από την αποζημίωση των 8.000 ευρώ περίπου τον μήνα που δηλώνεται...
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Έθνος της Κυριακής",με την κοστολόγηση όλων των παροχών που δίνονται στους βουλευτές και παρά τις μειώσεις που τους έγιναν, το συνολικό ποσό που πληρώνει η Βουλή μηνιαίως για ....
καθέναν από τους «300» φτάνει τις 20.479 ευρώ.
Αυτές οι αποκαλύψεις έρχονται μετά την προσφυγή των δικαστικών και του ειδικού τμήματος του Μισθοδικείου προς τους επικεφαλής της Βουλής για να τους γνωστοποιήσουν κάθε κόστος που δαπανά η Βουλή για κάθε βουλευτή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση 4/2012 του Ειδικού Δικαστηρίου (Μισθοδικείο), η οποία έχει ήδη κοινοποιηθεί στον γενικό γραμματέα της Βουλής, ζητείται μεταξύ άλλων η κοινοποίηση «του ποσού στο οποίο ανήλθε κατά το έτος 2008 η δημόσια δαπάνη για τις πάσης φύσεως αποδοχές των βουλευτών… και δ) μέση ανά βουλευτή δαπάνη για αποδοχές…».
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε ύστερα από προσφυγή τριών δικαστών στο Μισθοδικείο, οι οποίοι ζήτησαν να καταργηθούν ως αντισυνταγματικές οι περικοπές που επέφερε το μνημόνιο στους μισθούς τους και η προσαρμογή αυτών στο ποσό που πραγματικά λαμβάνουν οι Ελληνες βουλευτές.
Η Βουλή προς το παρόν αρνείται να απαντήσει στους δικαστές πόσο κοστίζει ο κάθε βουλευτής.
Αναλυτικά το συνολικό κόστος του κάθε βουλευτή του Κοινοβουλίου είναι:
Βουλευτική αποζημίωση: μ.ό. 7.500 ευρώ
Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ζ’ Ψηφίσματος της Ε’ Αναθεωρητικής Βουλής (18/2/1975), οι βουλευτές δικαιούνται αποζημίωσης η οποία είναι ίση με το σύνολο των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών του ανώτατου δικαστικού λειτουργού. Σήμερα η αποζημίωση για κάθε βουλευτή ανέρχεται σε 6.000-6.500 ευρώ καθαρά, περίπου 7.500-8.000 ευρώ μικτά!
Επίδομα οργάνωσης γραφείου: 2.263 ευρώΣύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2012, το ποσό που θα εκταμιευτεί για την κάλυψη του συγκεκριμένου επιδόματος ανέρχεται σε 8.146.900 ευρώ ή 2.263 ευρώ τον μήνα ανά βουλευτή. Στο ποσό περιλαμβάνεται και η ταχυδρομική ατέλεια, το κόστος δηλαδή για να στέλνονται οι επιστολές στους ψηφοφόρους.
Επίδομα κίνησης: μ.ό. 473 ευρώ
Το επίδομα κίνησης χορηγήθηκε με απόφαση της Ολομέλειας στις 30/5/1991. Σήμερα το ποσό που λαμβάνει κάθε βουλευτής μηνιαίως κυμαίνεται από 364 έως 607 ευρώ ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση της εκλογικής περιφέρειας.
Βουλευτικά Ι.Χ.: μ.ό. 975 ευρώ
Το Ιδρυμα της Βουλής παρέχει σε κάθε βουλευτή πολυτελές αυτοκίνητο αναλαμβάνοντας να πληρώνει το μηνιαίο μίσθωμα (leasing) στην εταιρεία ενοικίασης. Σύμφωνα με τις τελευταίες περικοπές, οι βουλευτές του Λεκανοπεδίου Αττικής (Α’, Β’ Αθηνών και Πειραιά και Υπόλοιπο Αττικής) δικαιούνται αυτοκίνητο έως 1.400 κυβικά εκατοστά και έως 750 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα. Για τους βουλευτές περιφέρειας προβλέπεται Ι.Χ. έως 1.800 κ.ε. και 1.200 ευρώ μίσθωμα.
Επίδομα ενοικίου: 1.000 ευρώ
Το συγκεκριμένο επίδομα λαμβάνουν οι βουλευτές περιφέρειας που αναγκάζονται λόγω των κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων να διαμένουν στην πρωτεύουσα. Για τον λόγο αυτό η Βουλή έχει προχωρήσει σε συνεργασία με συγκεκριμένα ξενοδοχεία ή διαφορετικά παρέχει ρευστό σε όσους επιθυμούν να μείνουν σε διαμέρισμα. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο ποσό ανέρχεται σε 1.000 ευρώ τον μήνα.
Ατέλεια τηλεφωνική για τα πολιτικά γραφεία: 917 ευρώ
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ζ’ Ψηφίσματος, οι βουλευτές δικαιούνται ατέλεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Η ετήσια δαπάνη της Βουλής για κάθε βουλευτή ανέρχεται σε 11.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές περιφέρειας δικαιούνται μέχρι και οκτώ τηλεφωνικές γραμμές και αυτοί του Λεκανοπεδίου Αττικής μέχρι επτά.
Ατέλεια κινητού τηλεφώνου: 200 ευρώ
Πέραν του σταθερού τηλεφώνου, οι βουλευτές δικαιούνται δωρεάν συσκευή κινητού. Η Βουλή καλύπτει λογαριασμούς έως και 200 ευρώ, ενώ τις τυχόν υπερβάσεις τις καλύπτει ο βουλευτής.
Αεροπορικά εισιτήρια: 875 ευρώ
Συνολικά 104 αεροπορικά εισιτήρια τον χρόνο δικαιούνται οι βουλευτές της περιφέρειας προκειμένου κάθε εβδομάδα να επιστρέφουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, το συνολικό κονδύλι για κάθε βουλευτή ανέρχεται σε 10.000-11.000 ευρώ.
Δύο επιστημονικοί συνεργάτες: 4.500 ευρώ
Σε κάθε βουλευτή παρέχονται τέσσερις υπάλληλοι και δύο αστυνομικοί. Από τους υπαλλήλους οι δύο είναι αποσπασμένοι και άρα πληρώνονται από τις υπηρεσίες τους. Τους υπόλοιπους δύο -οι ειδικοί συνεργάτες όπως αποκαλούνται- τους επιλέγει ο ίδιος και πληρώνονται από τη Βουλή. Η μηνιαία επιβάρυνση του Κοινοβουλίου ανέρχεται σε περίπου 2.000-2.500 ευρώ για κάθε υπάλληλο.
Οικογενειακή παροχή και εργοδοτική εισφορά υπέρ ΕΟΠΠΥ: 350 ευρώΣύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου για το 2012, το συνολικό ποσό για την κάλυψη των συγκεκριμένων παροχών ανέρχεται σε 1.062.000 ευρώ ή 350 ευρώ για κάθε βουλευτή ανά μήνα.
Αποζημίωση για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και θερινά τμήματα: μ.ό. 1.150 ευρώ
Το προβλεπόμενο κονδύλι ανέρχεται σε 2.875.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο ο κάθε βουλευτής λαμβάνει έξτρα 1.000 ευρώ μηνιαίως ως αποζημίωση για τη συμμετοχή του στις διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές (150 ευρώ ανά συνεδρίαση). Επιπροσθέτως, ως επιτροπές θεωρούνται και οι συνεδριάσεις των θερινών τμημάτων της Βουλής, με αποτέλεσμα ο κάθε βουλευτής να λαμβάνει 150 ευρώ ανά συνεδρίαση. Τα θερινά τμήματα διαρκούν συνήθως από μέσα Ιουλίου έως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου και το συνολικό ποσό που λαμβάνει ο κάθε βουλευτής είναι περίπου 1.500 ευρώ.


1 σχολια:

Anonymous said... Best Blogger Tips

Διαβάστε το περιεχόμενο της επιστολής ενός αγρότη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Το Ποντίκι"

«ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΔΗΛΩΣΗ

Προς το υπουργείο Οικονομικών, ΔΟΥ Ιεράπετρας

Του φορολογούμενου πολίτη Αρετούλη Γ. Νικολάου, κατοίκου του Δ.Δ. Ρίζας του Δήμου Ιεράπετρας.

Εις το εκκαθαριστικό σημείωμα που μου αποστείλατε «προσάπτε­ται» τεκμαρτό εισόδημα 8.863 ευρώ, ποσό το οποίο εγώ ποτέ δεν είδα κι ούτε θέλησα να αποκτήσω.

1.Για την οικία μου, αντικειμενικής αξίας 13.653,68 ευρώ (ΕΤΑΚ 10.8.2010), ευρισκόμενη στον οικισμό Πανακιανά του Δ.Δ. Ρίζας του Δήμου Ιεράπετρας, χωρίς καν ηλεκτροδότηση, θεωρείται τεκ­μαρτό εισόδημα 4.080 ευρώ, περίπου το 1/3 της αξίας της, τη στιγ­μή που πολύ καλύτερα σπίτια τα βρίσκει κανείς στην περιοχή μας με μόλις 150 ευρώ τον μήνα ενοίκιο (1.800/έτος).

2.Θεωρείτε τεκμαρτό εισόδημα διαβίωσης 3.000 ευρώ. Δυστυχώς για σας, λόγω της αντικαταναλωτικής και οικολογικής ιδεολογίας και τρόπου ζωής που έχω επιλέξει από το 1995, εγώ και η σύντροφός μου (2 άτομα) επιζήσαμε με μόλις 2.126,5 ευρώ για ένα ολό­κληρο έτος, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων της βενζίνης του αυτοκινήτου μου, που χρησιμοποιώ κυρίως για τις αγροτικές εργασίες μου. Δηλαδή ζητάτε για φόρο το 1/4 του ετήσιου εισοδή­ματος επιβίωσής μου!!!

3.Όσο για το αυτοκίνητό μου, μοντέλο '91 και κυβισμού 750 κ.εκ., με έξοδα ασφάλισης – τελών κυκλοφορίας 300 ευρώ και συντήρη­ση από εμένα τον ίδιο (ως πρώην μηχανικός), θεωρείτε τεκμαρτό εισόδημα 2.000 ευρώ.

Κατόπιν όλων αυτών που ανέλυσα παραπάνω και επικαλούμενος το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος, δηλώνω τα εξής:

α) Μεταξύ της επιλογής να μην τρώω για τρεις (3) μήνες

και να πλη­ρώσω τον φόρο που ζητάτε, θα προτιμήσω να μην πληρώσω ούτε ένα ευρώ.

β) Μεταξύ της επιλογής να γίνω αυτόχειρας ή φονιάς, θα προτιμή­σω να γίνω φονέας σας.

γ) Αν δεν έχετε κάνει κάποιο λάθος με αυτό το εκκαθαριστικό που μου αποστείλατε, τότε είστε αχρείοι και απατεώνες και κλέφτες.

7.7.2012

Άνευ ουδεμίας εκτίμησης

Ν. Αρετούλης»