ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

07/07/2012

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας, Ειδικά Γυαλιά ηλίου με προδιαγραφές.

Ειδικά γυαλιά για άτομα που πάσχουν από εκφύλιση ωχράς κηλίδας και στην Ελλάδα!
Πρόκειται για μέθοδο βασιζόμενη στη χρήση ειδικών φακών που διαχέουν το φως σε όλον τον αμφιβληστροειδή.
Τα γυαλιά αυτά απευθύνονται σε ασθενείς που πάσχουν από «εκφύλιση ωχράς κηλίδας».
«Το 95% των ασθενών με εκφύλιση ωχράς κηλίδας μπορεί με τη χρήση των ειδικών γυαλιών να βελτιώσει αισθητά την όρασή του και να εκτελέσει καθημερινές δραστηριότητες με ευχέρεια».


Ποια διαδικασία ακολουθείται για την αντιμετώπιση της πάθησης:
Ειδικός οπτομέτρης αξιολογεί την εναπομείνασα όραση μέσα από σειρά εξετάσεων και επιλέγει το οπτικό βοήθημα που θα διευκολύνει τον ασθενή.
Ειδικά γυαλιά κατασκευασμένα από την εταιρεία που προμηθεύει τη NASA με υπερευαίσθητα όργανα, διαχέουν το φως σε όλο τον αμφιβληστροειδή, αξιοποιώντας την περιφερική όραση, η οποία είναι υγιής, και την εκπαιδεύουν να συμπεριφέρεται όπως η ωχρά κηλίδα.
Τα γυαλιά, σύμφωνα με την κ. Σκούταρη, συνοδεύονται από πιστοποιητικό γνησιότητας από το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών και χορηγούνται αποκλειστικά από εξειδικευμένο στη χαμηλή όραση οπτομέτρη.

Πληροφορίες για την πάθηση:
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ως νόσος των ματιών, προκαλεί άλλοτε σταδιακή και άλλοτε ραγδαία απώλεια της κεντρικής όρασης.
Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση και είναι αυτή που μας κάνει να βλέπουμε με ευκρίνεια, λεπτομέρειες και χρώματα. Έχει διάμετρο μόλις 1,5 έως 2 mm και είναι το πιο ευαίσθητο σημείο του αμφιβληστροειδούς.
Μέχρι πρόσφατα, χαρακτηριζόταν ηλικιακή νόσος, γιατί σχετιζόταν με την 3η ηλικία, όμως τώρα προσβάλλει όλο και πιο συχνά ανθρώπους 45-50 ετών και άνω, και η συχνότητα εμφάνισής της όλο και αυξάνεται.

Υπάρχουν 2 τύποι εκφύλισης της ωχράς κηλίδας:
- Η ΞΗΡΗ (ατροφική) περιορίζει αργά και βαθμιαία την κεντρική όραση. Στο κέντρο του οπτικού πεδίου εμφανίζεται ένα θολό και σκοτεινό σημείο, που εμποδίζει κάποιον να βλέπει ευθεία.
- Η ΥΓΡΗ (παραγωγική) μειώνει ξαφνικά, αισθητά την όραση.
Πρώτα συμπτώματα: οι ευθείες γραμμές «στραβώνουν», φαίνονται κυματιστές, και τα γράμματα κατά την ανάγνωση γραπτού κειμένου δεν είναι διόλου ευδιάκριτα.
Προσβάλλει κυρίως:
- όσους έχουν ξεπεράσει το 75ο έτος της ηλικίας τους (το 40%).
- όσους είναι πάνω από 85 ετών (το 50%).
Στην ομάδα υψηλού κινδύνου ανήκουν: οι καπνιστές (έχουν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ωχροπάθεια), οι έχοντες υψηλή χοληστερόλη, αρτηριακή υπέρταση, οι άνθρωποι με ανοιχτό χρώμα ματιών και όσοι δεν φορούν γυαλιά ηλίου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
Τα φάρμακα για την οστεοπόρωση και τη μείωση του ουρικού οξέος βλάπτουν ιδιαίτερα την ωχρά.
Τα ποσοστά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας προϊόντος του χρόνου αυξάνονται ραγδαία, μιας και αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής.


0 σχολια: