Η Απογραφή ξεκίνησε από την Δευτέρα 10 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 24.
Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ψεύδονται όσοι ισχυρίζονται ότι επιβάλλονται κυρώσεις σε πολίτες που δεν συνεργάζονται.
Το βασικό στοιχείο που προκύπτει δια στόματος της διευθύντριας της Στατιστικής Υπηρεσίας είναι ότι ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΓΡΑΦΟΥΝ.
(βλέπε το Βίντεο)
Αυτό εξ άλλου δεν προκύπτει ούτε από το Π.Δ. δυνάμει του οποίου γίνεται η απογραφή (Π.Δ 168/2008 ΦΕΚ 223/τ.Α΄/4/11/2008 – βλ. το pdf εδώ).
Σκοπός των γενικών απογραφών είναι η συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων αναφορικά με τον οικοδομικό πλούτο της Χώρας, το μέγεθος, τη σύνθεση, τα δημογραφικά, τα οικονομικά, και άλλα χαρακτηριστικά του πληθυσμού.
Η συνέντευξη διαρκεί το πολύ 25 λεπτά και οι ερωτήσεις αφορούν την κατοικία των ατόμων που διαμένουν σε αυτή (πχ ηλικία, επάγγελμα, επίπεδο εκπαίδευσης κλπ).
Σε κάθε σπίτι καταγράφονται όλα τα μέλη που διαμένουν μόνιμα σε αυτό, ακόμα και αν απουσιάζουν για σπουδές.
Οι απογραφείς αν δεν σας βρουν, αφήνουν σημείωμα με ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο, προκειμένου να τους τηλεφωνήσετε και να κλείσετε ραντεβού!
Για την ασφάλεια σας οι απογραφείς φορούν μια χαρακτηριστική κονκάρδα με ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δίπλα αναφέρονται τα ονόματά τους.
Σε περίπτωση που αμφιβάλετε για κάποιον καλέστε στο 213 135 2138-40
Ως προς το διαδικαστικό μέρος ,
Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη από την Ε.Ε. να διεξαγάγει γενική απογραφή του πληθυσμού της, καθώς έχουν περάσει 10 χρόνια από την τελευταία αντίστοιχη. Ως εκ τούτου είναι πολιτικώς αυτονόητο ότι ο νέος εκλογικός νόμος, που στοχεύει στην κατάτμηση του χάρτη σε μονοεδρικές περιφέρειες και την παράλληλη δημιουργία ευρύτερων περιφερειών στις οποίες οι βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα (ελέω του αρχηγού τους), θα πρέπει εκ των πραγμάτων να «περιμένει» τα αποτελέσματα της νέας απογραφής, δεδομένου ότι θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο ο νέος εκλογικός χάρτης να διαμορφωθεί με τα πληθυσμιακά στοιχεία του 2001.
Σύμφωνα λοιπόν με τους σχεδιασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, η απογραφή θα διεξαχθεί ως γενική απογραφή του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων βέβαια και των μεταναστών (!!).
Η συμβατική αυτή υποχρέωση της χώρας τελούσε μέχρι πρότινος σε κίνδυνο λόγω του υψηλού κόστους της (θα φτάσει τα 65-70 εκατ. ευρώ). Ως φαίνεται ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών αντελήφθη τον διεθνή αντίκτυπο που θα είχε τυχόν άρνηση της χώρας να απογράψει τον πληθυσμό της και ως εκ τούτου δεσμεύθηκε να προσθέσει στον προϋπολογισμό της ΕΛΣΤΑΤ για το 2011 (ύψους 53 εκατ. ευρώ) και κάποια κονδύλια (περίπου 15 εκατ. ευρώ) που δεν «απορρόφησε» η Αρχή το 2010, κάτι βέβαια που μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη...
Είναι αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά η απογραφή πληθυσμού θα γίνει σε διάστημα 15 ημερών και όχι εντός ενός 24ώρου, προκειμένου μεταξύ άλλων να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του 2001 όπου δεκάδες περιφερειακοί δήμοι επεδίωξαν και πέτυχαν να εμφανίσουν αυξημένους τους πληθυσμούς τους, καλώντας τους ετεροδημότες να απογραφούν ψευδώς στον τόπο καταγωγής τους.
Γιʼ αυτό τον λόγο άλλωστε οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τούτη τη φορά να προκύψουν πολύ μεγάλες εκπλήξεις ως προς τα πραγματικά πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας, που δεν θα επηρεάσουν βέβαια μόνον τον υπό επεξεργασία εκλογικό νόμο, αλλά θα προκαλέσουν ίσως ερωτήματα ακόμη και για το αν ήταν αυθαίρετες κάποιες διοικητικές αποφάσεις που ελήφθησαν με τον περιβόητο «Καλλικράτη».
Το εγχείρημα της απογραφής θα έχει πιθανότατα και άλλες σοβαρές συνέπειες στην πολιτική της κυβέρνησης, δεδομένου ότι θα επιδράσει άμεσα π.χ. στην κοινοτική χρηματοδότηση των περιφερειών της Ελλάδας, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η λεπτομερής καταγραφή της ανεργίας, αφού όλα τα εμφανιζόμενα στοιχεία στηρίζονται μέχρι στιγμής μόνον σε εκτιμήσεις...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 σχολια:
Post a Comment