ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

10/05/2011

Ναι στην ανακύκλωση, όχι στην αφάνιση των δασών

Από το 1950 η κατανάλωση χαρτιού έχει επταπλασιαστεί.
Κάθε χρόνο η επιφάνεια των δασών μειώνεται κατά 160.000 τχλ. μια έκταση όση είναι η Τυνησία.
Οι νέες τεχνολογίες δεν κατάφεραν να μειώσουν τη χρήση χαρτιού, το 1980 υπήρχε το όνειρο ενός γραφείου χωρίς χαρτιά, τότε οι ειδικοί πίστευαν πως όταν θα χρησιμοποιηθούν
ευρύτερα τα ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και η ηλεκτρονική αλληλογραφία μέσω ίντερνετ, η κατανάλωση χαρτιού θα ήταν σχεδόν περιττή, η πραγματικότητα όμως είναι
εντελώς διαφορετική.
«Χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο χαρτί για το γραφείο, γιατί με ένα απλό κλικ μπορούμε να τυπώσουμε πια δεκάδες σελίδες. Παλιά ήταν διαφορετικά υπήρχε το πρωτότυπο που το έδινε κανείς από χέρι σε χέρι».
Η κατανάλωση χαρτιού αυξάνεται παρά την οικονομική κρίση, με τις ΗΠΑ την Κίνα την Ιαπωνία και την Γερμανία στην κορυφή της κατανάλωσης.
Είναι σημαντικό επίσης να σημειώσουμε ότι η καλλιέργεια δασών για την εκμετάλλευση ξύλου από τις οποίες θα πάρουμε τις κυτταρικές ίνες που χρειάζονται για την παραγωγή χαρτιού απαιτούν 3 με 4 φορές περισσότερη ενέργεια και πέντε φορές περισσότερο νερό από ότι η παραγωγή χαρτιού μέσω ανακύκλωσης.
Η ζήτηση χαρτιού οδηγεί στο να καλλιεργηθούν ειδικές φυτείες στο βωμό των οποίων καμιά φορά θυσιάζονται υπεραιωνόβια δάση, π.χ. «Στη Σουμάτρα όπου η καλλιέργεια ευκαλύπτου και ακακίας για μαζική παραγωγή χαρτιού είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος των υπεραιωνόβιων δασών».
Τελευταία υπάρχει μια τάση για την καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένων δέντρων, τα οποία μπορούν να έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις που είναι όμως καταστροφικά για το περιβάλλον.
Τελευταία, σε ευρωπαϊκή έκθεση με την επωνυμία «Το χαρτί που εμπιστευόμαστε», ειδικοί συνιστούν μεγαλύτερη εγκράτεια, μεγαλύτερη εξοικονόμηση και ανακύκλωση του παλιού χαρτιού και επισημαίνουν 10 βασικούς λόγους για την ανακύκλωση:
1. Κάνει καλό στην οικονομία
2. Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας
3. Μειώνει το όγκο των αποβλήτων
4. Κάνει καλό στο περιβάλλον
5. Εξοικονομούμε ενέργεια
6. Διατηρεί ασφαλέστερους τους χώρους υγειονομικής ταφής από ενδεχόμενη ρύπανση από τοξικές ουσίες όπως το κυάνιο, τις διοξίνες, τον υδράργυρο, το μεθάνιο, το υδροχλωρικό οξύ, θειικό οξύ καθώς και από την διοχέτευση στη ατμόσφαιρα μολύβδου ή και την διήθηση του στα υπόγεια ύδατα.
7. Εμποδίζει την υπερθέρμανση του πλανήτη
8. Μειώνει την Ρύπανση του Υδροφόρου ορίζοντα με την κατασκευή προϊόντων από ήδη εξευγενισμένα απόβλητα, μειώνοντας παράλληλα την ανάγκη των κατασκευαστών να χρησιμοποιούν τοξικά χημικά.
9. Η χρήση ανακυκλωμένων υλικών μειώνει τον κίνδυνο της αποψίλωσης των δασών και προστατεύει την διατήρηση της ζωής στα δάση, στους υγροβιότοπους, τα ποτάμια μέρη απαραίτητα για την συνέχιση της ζωής στην άγρια φύση.
10. Αυξάνει την εμπορική ζήτηση για περισσότερο ανακυκλωμένα προϊόντα, μειώνοντας έτσι τα απόβλητα και βοηθώντας την οικονομία μας.

Αν ο καθένας από μας μπορεί να αντιστοιχίσει μηδενικές εκπομπές με μηδενικά απόβλητα, τότε όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη μας.


0 σχολια: