ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

11/09/2011

Νέο Χαράτσι σε όλους. Από 25 ευρώ μέχρι ...κάποια χιλιάρικα το τέλος στα ακίνητα.

Μέχρι και μερικά χιλιάρικα θα πληρώσουν οι κάτοικοι «καλών περιοχών» με το νέο ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλει η κυβέρνηση, και όλοι οι υπόλοιποι από 25 ευρώ το λιγότερο μέχρι και 100 ευρώ, για ένα σπίτι των 50-100 τμ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος το νέο Ειδικό Τέλος Δομημένης Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΔΑΠ!), θα κλιμακώνεται από 0,5 ευρώ, για ακίνητο σε περιοχή με χαμηλή αντικειμενική αξία ενώ σε ακριβές περιοχές, θα φθάνει έως και τα 10 ευρώ, ανάλογα με τα τετραγωνικά της κατοικίας, ή της επαγγελματικής στέγης.
Όπως φαίνεται το μέτρο δεν θα εξαιρεί ιδιοκτήτες από ενοικιαστές, αφού θα συνεισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που έχει και τα στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά, τιμή ζώνης).
Το τέλος μεσοσταθμικά (ανάλογα δηλαδή με την περιοχή και τα τετραγωνικά) θα κυμαίνεται στα 4€/ τ.μ.
Σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίζεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η επιβολή του τέλους θα γίνεται με βάση κλίμακα που θα ξεκινά από:
- 0,5€ έως και 1€ το τ.μ., για τις λεγόμενες λαϊκές περιοχές
- 4 εως 7 € ανά τμ για μεσαίες περιοχές και
- από 7 μέχρι και τα 10€/ τ.μ., για τις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές.
Για παράδειγμα, βάσει των ανακοινώσεων, για ένα ακίνητο 100τ.μ. στο Πέραμα το τέλος, λογικά, θα φτάσει στα 50€, στην Νέα Σμύρνη 400€ και στο Ψυχικό τα 1000€.
Ως προς τον χρόνο καταβολής ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι φέτος το ειδικό τέλος θα επιβληθεί εφάπαξ, σε έναν λογαριασμό της ΔΕΗ, και η είσπραξη θα πρέπει να γίνει μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο προκείμενου το δημοσιονομικό όφελος να καταγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό. 

Για το 2012 μελετάται όμως η δυνατότητα της καταβολής του ειδικού τέλους με πολλές-πολλές δόσεις.


6 σχολια:

Anonymous said... Best Blogger Tips

Άκουσα ότι από τους ιδιοκτήτες, και όχι από τους ενοικιαστές, θα καταβληθεί το ειδικό τέλος επί των ακινήτων! είναι αλήθεια, Δύο μέτρα και δύο σταθμά;
ρε δεν πάνε στο διάολο ότι τους κατεβαίνει στο ξερό τους νομίζουν ότι είναι και σωστό!
άι σιχτίρ.

ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ said... Best Blogger Tips

Ο ΧΡΗΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών έως χθες το βράδυ την επιβάρυνση δεν θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, αλλά και οι ενοικιαστές στον βαθμό που ο λογαριασμός ρεύματος εκδίδεται στο δικό τους όνομα. «Το νέο τέλος θα επιβάλλεται στον χρήστη του ακινήτου, γιατί μετά μπερδεύεται το θέμα και δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου για να γίνουν διαχωρισμοί», ομολογεί υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, τοποθέτηση που δίνει ακόμα μια διάσταση των ασφυκτικών πιέσεων για άμεση είσπραξη εσόδων. Ετσι δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για κόντρες μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών για το ποιος θα επιβαρυνθεί τελικά με το νέο χαράτσι ενώ όπως λένε παράγοντες της ΔΕΗ τα περιστατικά έντονων διαφωνιών για το αν ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής θα πρέπει να επιβαρυνθεί με τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που ενσωματώνονται ήδη στους λογαριασμούς είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών πάντως αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβλεφθεί τελικά ότι το τέλος θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες.
Μία στο σφυρί και μία στο πέταλο.
ΑΛΑΛΟΥΜ

Anonymous said... Best Blogger Tips

Αλλάξτε τον πάροχο του ρεύματος (AEGEAN POWER Ή ENERGA) και όταν θα έρθει ο λογαριασμός της ΔΕΗ με τη νέα εισφορά και τα λοιπά δημοτκά τέλη και ΤΑΠ μπορείτε να μην τον πληρώσετε. Η συνέπεια θα είναι να μην μπορείτε να πάρετε φορολογική ενημερότητα. Ή επίσης, αν δεν θέλετε να μπείτε στην απλή αυτή διαδικασία, καταθέστε το ποσό που αναλογεί στην αξία ρεύματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δηλώστε το στην ΔΕΗ.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Mε την φράση «Ακολουθούν δύο κολασμένοι μήνες» ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ε.Βενιζέλος έριξε ... την κόλαση επάνω στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Κι όποιος δεν πληρώνει θα του κόβουν το ρεύμα; Απίστευτα πράγματα!
Και κατόπιν όλων αυτών υποστήριξε ότι «Σε λίγους μήνες θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα».
Σε λίγους μήνες, Βαγγέλη μου, δεν θα υπάρχει η κυβέρνησή σας...
Θ.Μ.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Κορυφαίο ανέκδοτο με το οποίο γίνεται χαμός
Φρέσκο, φρέσκο και γίνεται ...χαμός!
"Τηλεφωνήματα στα Ελληνικά Ταχυδρομεία καταγγέλλουν ότι τα γραμματόσημα με το πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου δεν κολλάνε στους φακέλους. Κάποιοι μίλησαν για προβοκάτσια κατά του πρωθυπουργού και τα ΕΛΤΑ έκαναν άμεσα έρευνα. Το πόρισμα κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι ...
τα γραμματόσημα δεν κολλάνε διότι οι πολίτες φτύνουν από την μπροστινή πλευρά κι όχι από πίσω...

Anonymous said... Best Blogger Tips

Φτάνει ποια με την κοροϊδία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
Κάντε τους το έργο δύσκολο και μην υποκύψετε στις απειλές περί διακοπής ηλεκτροδότησης κτλπ. Αρκετά ανεχτήκαμε την κοροϊδία της κυβέρνησης που επιβάλλει τέλη φόρους και χαράτσια χωρίς διακρίσεις στα ακίνητα και μόνο με τα τετραγωνικά. ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΊΠΟΤΑ.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ