ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

04/09/2013

Η Απομυθοποίηση του «Ξενόφερτου σωτήρα».

Οσονούπω δημοτικές εκλογές, νέος εκλογικός νόμος, συζητήσεις επί συζητήσεων, παραταξιακές διαβουλεύσεις,  πολιτικές συμφωνίες .....πάνω και κάτω από το τραπέζι.

Κοιτάζοντας πίσω, πριν από το 2010, η ιστορία γράφονταν από την κεντρική εξουσία.

Το δακτυλίδι της ηγεσίας σε τοπικό επίπεδο δίνονταν σε πρόσωπα μέσα από την κομματική δεξαμενή
των γηγενών πολιτικών, ανεξάρτητα της ύπαρξης ή και της υλοποίησης ρηξικέλευθων ιδεών.

Στο διαμορφωμένο αυτό τοπικό τοπίο, το ξενόφερτο πολιτικό και συνδικαλιστικό υλικό παρουσίαζε έναντι του ντόπιου, μια ασυνεχώς αυξανόμενη επίπλαστη ικανότητα με πολλά ουτοπικά στοιχεία.

Κυρίαρχος στόχος ... «η κατάκτησης του δημαρχιακού θώκου» και εν συνεχεία η οργάνωση του δήμου και της τοπικής κοινωνίας σε ένα σχήμα που να προσομοίαζε  περισσότερο σε ένα κολεκτιβίστικο πρότυπο, με το δικαίωμα του ντόπιου μακράν, να επιλέγει τον καταλληλότερο δήμαρχο, τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής.

Αυτό το όνειρο ήταν διάχυτο στην περιφέρεια, επιμελώς προετοιμασμένο από την ηγεσία της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας (Ο.Ε.Ε.Σ.Σ), ηγετικό στέλεχος της οποίας υπήρξε ο σημερινός δήμαρχος.

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα την αποφράδα εκείνη ημέρα της 14ης Νοεμβρίου 2010, και χρειάστηκαν μόλις τρία χρόνια, για να διαλυθεί αφ’ εαυτού του ο μύθος του «ξενόφερτου σωτήρα».

Τι ήταν εκείνο που κατέρρευσε τόσο σύντομα; Κατέρρευσε ο μύθος της επιλογής «ενός ξένου σωτήρα» ως ιδεολογία ή ικανότητά του συγκεκριμένου ανθρώπου;

Θέλω να πιστεύω πως στην κατάρρευση αυτή συμμετείχαν και τα δύο.  

Μια χαμένη περίοδος που θα μείνει στην ιστορία ως ένα κακό όνειρο, ένας εφιάλτης, ένας μύθος που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, μια ουτοπία, « ένας ατυχής κοινωνικός πειραματισμός» !! 

Η μετά βεβαιότητος, έστω η προϊδέαση μιας κατάρρευσης της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Σαλαμίνας», αναμένεται να επιφέρει ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, ανακατατάξεις που θα οδηγήσουν προεκλογικά σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης τόσο της ίδιας όσο και των άλλων πολιτικών συσχετισμών.

Οι μεγάλες αυτές εσωτερικές ρήξεις, παραιτήσεις και ανατροπές, προβλέπεται να συνεπιφέρουν ολισθήσεις προσώπων, ανακατατάξεις και σημασιολογήσεις χωρίς όμως να είναι ούτε οι ριζικότερες ούτε και οι πλέον αναγκαίες.
Στο μη αυτορρυθμιζόμενο αυτό πολιτικό τοπίο, οι καίριες αποφάσεις για το μέλλον θα συνεχίσουν να λαμβάνονται από μη συνειδητοποιημένους πολίτες, ανεξάρτητα από εμάς, πίσω από την πλάτη μας και συχνά εν αγνοία μας !!
Οι κάθε είδους πολιτικάντηδες θα συνεχίσουν ανεξέλεγκτα να ορίζουν τον τόπο μας, χωρίς την αξιοποίησης της γνώσης και της διαφάνειας.
Οι κατ΄ εξοχήν πολιτικές αποφάσεις και τα άλλα πολιτικά διακυβεύματα που αφορούν το σύνολο, θα συνεχίσουν να παίρνονται μέσα στο πολιτικό υποσύστημα τους, στα σκοτεινά υπόγεια των «φωτεινών» παραταξιακών και συνδικαλιστικών χώρων τους !
Διότι αυτή η πολιτική συμπεριφορά έχει βαθιές ρίζες, είναι μια .. αρρώστια ανίατη.

Η πτώση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Σαλαμίνας» δεν είναι αρκετή από μόνη της, θα πρέπει να ταυτόχρονα να ξεθεμελιωθεί και η επίκτητος πίστη περί της ικανότητας των ονοματισμένων ξενόφερτων σωτήρων.

Καιρός λοιπόν να απομονωθούν τα ντόπια ή εισαγόμενα πολιτικά ανεμούρια, οι πολιτικές μπαλαρίνες, τα εκάστοτε κατάλοιπα παρακολουθήματα της πεφωτισμένη ηγεσίας, εκείνοι δηλαδή που με την κατάπτυστη πολιτική τους στροφή έχουν ως μοναδικό τους σκοπό την πολιτικής τους επιβίωσης και την μετασημασιολόγηση των εξουσιαστικών πρακτικών.

Το καλωσόρισμα του ασώτου δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Ας αποφορτιστούν επιτέλους ιστορικά όλες αυτές οι πολιτικές μορφές και οι συνδαιτυμόνες τους με τις ιδεοληψίες τους και τους κοινωνικούς τους αυτοματισμούς, γιατί αυτός, που συνένοχα πάντα σιωπούσε– όταν δεν επιβράβευε και συνεργούσε, που νόθευσε αρχές και αξίες, που έμαθε πως γίνεσαι σπουδαίος μόνον αν και με κάθε τρόπο γίνεσαι πλούσιος, ήταν μια άλλη βασική αιτία της κακιάς μας τύχης.
 

Τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών της 18ης Μαίου 2014, στη ιστορία ας μείνει ως συνώνυμο της κατάρρευσης του παλαιοκομματισμού αλλά και του οικοδομήματος των ψευδαισθήσεων των ξενόφερτων σωτήρων!


2 σχολια:

ειδήσεις said... Best Blogger Tips

Εσείς δίκιο έχετε αλλά ποιος ακούει?!

Anonymous said... Best Blogger Tips

Δεν έχει τόση σημασία το ντόπιος και ξένος όση η ποιότητα του ανθρώπου, το ήθος, η κουλτούρα, οι αρχές και αξίες που έχει μεγαλώσει. Σημασία έχει και η ικανότητα της αντιπολίτευσης να μην αφήνει ελεύθερο πεδίο δράσης σε όσους παρανομούν.
Η ασυδοσία της εξουσίας σε όλα τα επίπεδα (κεντρικό, αυτοδιοικητικό, συνδικαλιστικό) είναι εκείνη που μας έφερε στο σημερινό χάλι. Και από το άγιο όρος να κατεβάσουμε ηγέτες θα διαφθαρούν όταν κάποιος δεν τους ελέγχει.

Οι εκλογές της 18ης Μαίου 2014, ας μείνουν στην ιστορία σαν η απαρχή της κατάρρευσης του παλαιοκομματισμού που σημαίνει ότι ψηφίζουμε με βάση το συμφέρον του τόπου μας και όχι τα προσωπικά, συντεχνιακά, και κάθε είδους στενά, οικονομικά συμφέροντα.
Αυτό δεν είναι εύκολο γιατί πρέπει να σκοτώσουμε μέσα μας το τέρας της κουτοπονηριάς και του μικροσυμφέροντος που κατατρύχει το σύγχρονο νεοέλληνα και εκφράζεται με το δόγμα "εγώ θα σώσω την Ελλάδα"?
Ας παραδειγματιστούμε από τους γερμανούς που πήραν μία χώρα ερείπια και την έκαναν πρώτη δύναμη με το δόγμα "Deutschland über alles".
Κομματάκι δύσκολο αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε.
Γ. Κ.