ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

22/11/2010

Η "ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ"

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Με την ανάρτηση μας στις 20 Σεπτεμβρίου 2010 με τίτλο «Κάρτα του Πολίτη ή  Ο εφιάλτης του Όργουελ» εκφράζαμε την αγωνία αν τελικά αυτή η «Κάρτα» θα σήμανε απλά το τέλος της γραφειοκρατίας ή αν το όνειρο γινόταν εφιάλτης ή ακόμα περισσότερο μήπως μας εξαπατήσουν ως συνήθως.
Και να που από σήμερα Δευτέρα 22/11 άρχισε και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 12/12, η δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την «Κάρτα του Πολίτη».

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση η καθιέρωση της Κάρτας θα διευκολύνει την ευρύτατη ανάπτυξη υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για κάθε πολίτη της χώρας και θα συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ταχύτητας και της ασφάλειας των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη-δημότη, τον πολίτη-ασφαλισμένο, τον πολίτη-φορολογούμενο, τον πολίτη-αγρότη, τον πολίτη-φοιτητή κ.λπ.».
Η διαβούλευση, για τα οφέλη της «Κάρτας Πολίτη», αφορά μόνο τα τεχνικά θέματα για την επέκταση και την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας της, όπως είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η προστασία της ασφάλειας των συναλλαγών.
Σκοποί και πλαίσιο χρήσης της Κάρτας Πολίτη, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, είναι ο πολίτης να έχει μόνον ένα έντυπο, που θα χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της καθημερινής του ζωής και που θα οδηγήσει στη σταδιακή αντικατάσταση πληθώρας προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αντικαθιστώντας όχι μόνο το υπάρχον Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, αλλά να αποτελεί το κρίσιμο μέσο για την αποτελεσματικότερη, φιλικότερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση του.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, στην επιφάνεια της κάρτας θα αποτυπώνονται στοιχεία ταυτοποίησης του κατόχου της και η φωτογραφία του, δεν θα έχει barcode, αλλά ένα τσιπάκι, στο οποίο θα είναι αποθηκευμένα δεδομένα για την "ψηφιακή αυθεντικοποίηση" της ταυτότητας του κατόχου της.
Επιφυλάξεις και ευαισθησίες έχουν εκφραστεί για τον σχεδιασμό, την προστασία των δικαιωμάτων, των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών».
Είναι γνωστές αυτού του είδους οι "διαβουλεύσεις, είναι η στάχτη στα μάτια, ο φόβος για το κάτι άλλο.
Το θέμα δεν είναι αν εγώ (ο κάθε "εγώ"), με την ελευθερία που κατοχυρώνει το Σύνταγμα, αποδέχεται τη χρήση της ή όχι, αλλά το ερώτημα πως είναι δυνατόν σε άλλα πολύ περισσότερο τεχνολογικά προηγμένα κράτη όπως πχ η Αγγλία, να μη κατάφεραν να το περάσουν, και εδώ να μας το παρουσιάζουν με τέτοιες φανφάρες!.
Μήπως για τον ΑΜΚΑ, τα ίδια δε μας έλεγαν; πως τάχα θα έφτιαχνε το ένα και πως θα διόρθωνε το άλλο στά θέματα της υγείας και της ασφάλισης; Και τι αποδείχθηκε; Μια τρύπα στο νερό.
Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.


0 σχολια: