Από το « Λεφτά υπάρχουν » ως το «όλοι μαζί τα φάγαμε» ή «όλοι συμμετείχαμε στο πάρτι» και το «δεν υπάρχει σάλιο» η απόσταση είναι τεράστια.
Ζηλεύοντας προφανώς την εμβριθή σκέψη αλλά και την πολιτική ουσία των λόγων του κ. Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, που τον περασμένο Σεπτέμβριο σε δήλωση του από το βήμα της Βουλής, είπε: «Η απάντηση σε όλους αυτούς που μας ρωτάνε ‘πού τα φάγατε τα λεφτά;’ είναι μία, « Σας διορίζαμε για χρόνια …., τα φάγαμε μαζί ακολουθώντας μία πρακτική αθλιότητας, εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος», έτσι και ο ιρλανδός υπουργός οικονομικών κ. Μπραιαν Λένιχαμ είπε την δική του εκδοχή για το πώς η χώρα του έφτασε σε αυτό το σημείο, «Ας είμαστε ειλικρινείς, αποδέχομαι ότι υπήρχαν αποτυχίες στο πολιτικό σύστημα, αποδέχομαι ότι πρέπει να αναλάβω την ευθύνη σαν μέλος του κυβερνώντος κόμματος εκείνη την περίοδο». Αλλά ας είμαστε δίκαιοι, «όλοι συμμετείχαμε στο πάρτι», είπε αφήνοντας άναυδους τους Ιρλανδούς μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή και προσπαθώντας να απαντήσει στις κατηγορίες ότι το σχέδιο λιτότητας είναι άδικο.
Ίσως να αποφοίτησαν και οι δύο από τη μεγάλη σχολή του κυνισμού. «Όλοι συμμετείχαμε στο πάρτι», δηλώνει ο Ιρλανδός υπουργός. «Μαζί τα φάγαμε», λέει και ξαναλέει ο Έλληνας αντιπρόεδρος, που πρόσθεσε πρόσφατα ότι «το Μνημόνιο είναι ευτυχία», για να μη χάσει προφανώς τα πρωτεία της αμετροέπειας.
Χωρίς να το θέλουν, ομολογούν και οι δύο, χρησιμοποιώντας το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, ότι η συντεχνία των πολιτικών, που ως πρώτιστο στόχο έχει την πάση θυσία (των άλλων φυσικά) αυτοσυντήρησή της, τα έχει διαπράξει τα αμαρτήματά της.
Οι διάφορες κυβερνήσεις πάντα καταφέρνουν να τη γεφυρώσουν, θεωρητικά βεβαίως, μέσα από λεκτικούς ακροβατισμούς και εννοιολογικές αντιφάσεις.
Άλλωστε η εξουσία χρησιμοποιεί πάντοτε δύο πρόσωπα, ένα για το πραγματικό «είναι» και ένα για το «φαίνεσθαι». «Τάξις και ηθική» που λέει και στην τηλεοπτική σειρά ο δήμαρχος Κολοκοτρωνιτσίου «Πόποτας»....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 σχολια:
Post a Comment