ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

28/11/2010

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΑΜΚΑ» ΣΤΗΝ «ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»

Το σημαντικότερο ζήτημα είναι να αποφασίσουμε μόνοι μας!
Τι μας έλεγε η τότε Κυβέρνηση [κ. Φάνη Πετραλιά 08/05/2009].
Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, θα πρέπει να διαθέτουν μέχρι την 1η Ιουλίου 2009 !, όλοι οι Έλληνες πολίτες.
Ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) ήταν ουσιαστικά η ταυτότητα εργασίας και ασφάλισης κάθε εργαζόμενου, συνταξιούχου και προστατευόμενου μέλους της οικογένειάς τους στη χώρα μας !!
Με τον ΑΜΚΑ οι πολίτες θα εξυπηρετούνται εύκολα και γρήγορα σε όλες σας τις συναλλαγές που αφορούν την εργασία και την ασφάλιση κάνοντας τη ζωή τους ακόμα πιο εύκολη !!!!!
Τι λέει η σημερινή κυβέρνηση.

Τρία πολύ καυτά για την κυβερνητική πολιτική ζητήματα κρίνονται μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές :
1) γνωμοδοτήσει από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη βιομετρική κάρτα του πολίτη,
2) τη φοροκάρτα και
3) την ανάρτηση όλων των φορολογικών δηλώσεων στο Διαδίκτυο.
Η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στα συγκεκριμένα μέτρα, καθώς θεωρεί ότι όχι μόνο εξυπηρετούν γενικά τις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο και τους ιδιώτες αλλά διευκολύνουν και την ίδια να ελέγξει τη διακίνηση χρήματος και να αυξήσει τα έσοδά της.
Κατά την εφαρμογή των θεμάτων αυτών, παρατηρούνται για παράδειγμα οι εξής δυσκολίες,
α) Η καθιέρωση της βιομετρικής κάρτας με μικροτσίπ, φωτογραφίες, δακτυλικά αποτυπώματα, ηλεκτρονική υπογραφή, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και άλλα προσωπικά δεδομένα του πολίτη οδηγεί σε γενικευμένη ηλεκτρονική επιτήρηση,
β) Η δυνατότητα της εφορίας να ελέγχει μέσω της «φοροκάρτας», που θα ισχύσει για όλες τις οικονομικές δοσοληψίες που γίνονται μέσω καταστημάτων και τραπεζών, οδηγεί επίσης σε γενικευμένη ηλεκτρονική επιτήρηση.
γ) Η επίκληση, γενικώς και αορίστως, του υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος δεν αρκεί από μόνη της να «νομιμοποιήσει» την ανάρτηση όλων των φορολογικών δηλώσεων στο Ιντερνετ, καθώς πρέπει να τεκμηριωθεί επαρκώς εάν και γιατί δεν υπήρχαν άλλα προσφορότερα μέσα για την επίτευξη του σκοπού αυτού.
δ) Προβληματισμό προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις διακηρύξεις του, μέχρι σήμερα έχει αγνοήσει επιδεικτικά βασικότατες υποσχέσεις της και σε άλλα πολύ ευαίσθητα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τι λέει η Εκκλησία
Στην Εκκλησία ισχυρίζονται ότι η κάρτα παραπέμπει στο... 666 και στην Αποκάλυψη, και ανοίγουν πόλεμο με την Πολιτεία, στη γραμμή μερίδας μητροπολιτών και ιερέων που έχουν ήδη «αφορίσει» την κάρτα του πολίτη πριν ακόμη εκδοθεί.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε - υιοθετώντας εν μέρει τις ενστάσεις τους - να αναθέσει σε δύο συνοδικές επιτροπές να μελετήσουν την κάρτα του πολίτη που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Τι προβλέπεται στην Ευρώπη.
Η καθιέρωση της βιομετρικής κάρτας είναι στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών της Ε.Ε, τα οποία εφαρμόζουν διαφορετικές πρακτικές όσον αφορά το περιεχόμενο της κάρτας και τον τρόπο αποθήκευσης των στοιχείων.
Κάθε ευρωπαϊκή χώρα ακολουθεί έναν ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο ρυθμίζει θέματα φορολογικής διαφάνειας. Δεν υπάρχει κάποια οδηγία που να υποχρεώνει σε ενιαία συμμόρφωση, ενώ οι διαφορές αυτές δικαιολογούνται από τον τρόπο που κάθε χώρα προσεγγίζει τα ζητήματα δημόσιου συμφέροντος.
Δεν είναι αληθές ότι η Ελλάδα υποχρεώνεται να αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα με τη βιομετρική κάρτα.
Ο ευρωπαϊκός κανονισμός 444/2009 αφορά υποχρέωση συμμόρφωσης μόνο για τα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Τι λέει το Σύνταγμα
Άρθρο 9Α Καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα, των προσωπικών του δεδομένων, όπως νόμος ορίζει. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζεται από ανεξάρτητη αρχή, που συγκροτείται και λειτουργεί, όπως νόμος ορίζει.
Και ο Νόμος 2472/1997
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ-ΟΡΙΣΜΟΣ
Προσωπικά δεδομένα είναι , σύμφωνα με τον Νόμο 2472/1997 και την Οδηγία 95/46/ΕΚ, κάθε πληροφορία που αναφέρεται στο πρόσωπό του κάθε ατόμου, π.χ. το όνομα και το επάγγελμά του ατόμου, η οικογενειακή του κατάσταση, η ηλικία του, ο τόπος κατοικίας, η φυλετική του προέλευση, τα πολιτικά του φρονήματα, η θρησκεία που πιστεύει, οι φιλοσοφικές του απόψεις, η συνδικαλιστική του δράση, η υγεία του, η ερωτική του ζωή και οι τυχόν ποινικές του διώξεις και καταδίκες.
ΑΔΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Για την επεξεργασία και συλλογή προσωπικών δεδομένων είναι απαραίτητη άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων [ΑΠΠΔ].
Η αρχή αυτή, που ιδρύθηκε το 1997 και ονομάστηκε Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) έχει ποικίλες αρμοδιότητες μεταξύ των οποίων είναι να εκδίδει οδηγίες και αποφάσεις και να γνωμοδοτεί για κάθε ρύθμιση που αφορά την επεξεργασία και προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Η συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους επέμβασης στην προσωπική σφαίρα και στην ιδιωτική ζωή του ατόμου.

 «Το σημαντικότερο ζήτημα είναι να αποφασίσουμε μόνοι μας ! »


0 σχολια: