ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

05/07/2011

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας κρίνει το Σχέδιο Διάσωσης της Ελλάδας.

Λίγες ημέρες μετά την ψήφιση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των κρίσιμων νομοθετημάτων που ανοίγουν το δρόμο για τη χορήγηση του δευτέρου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει τρεις προσφυγές που αμφισβητούν τη νομιμότητα του... πρώτου πακέτου.

Κάτω από έντονο μιντιακό ενδιαφέρον και με την φυσική παρουσία του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άρχισε στις 9 το πρωί (ώρα Γερμανίας) η εκδίκαση της υπόθεσης, που ανεξαρτήτως έκβασης, θα γράψει ιστορία στα ευρωπαϊκά νομικά και πολιτικά χρονικά.
Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης καλείται να εξετάσει κατά πόσο συνταγματική και σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο είναι η απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης.
Υπέρ της καταδίκης έχουν προσφύγει ένας βουλευτής της CSU και ομάδα συνταγματολόγων και οικονομολόγων καθηγητών.
Πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας οι ενάγοντες με δηλώσεις στον τύπο επανέλαβαν τις έντονες επιφυλάξεις τους για τη βοήθεια ύψους πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Παρά τη ρήτρα «no bail out», σύμφωνα με την οποία απαγορεύει σε μια χώρα της Ένωσης να πληρώσει χρέη της άλλης, διαμορφώνεται μια άλλη πραγματικότητα στην Ε.Ε. που μετατρέπεται από κοινότητα σταθερότητας σε κοινότητας μεταφοράς κεφαλαίων.
Από τον πλευρά του ο Πέτερ Γκαουβάιλερ, βουλευτής του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος και επίσης εκ των εναγόντων δήλωσε ότι σε περίπτωση θετικής έκβασης της αγωγής θα διορθωθούν καταστροφικές εξελίξεις, "Μια κήρυξη χρεοκοπίας είναι προτιμότερη από μια διαρκή κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και στην περίπτωση της Ελλάδας χρειάζεται άμεσα μια τομή".
Ο Γκαουβάιλερ αιτιολόγησε τη θέση τους με το επιχείρημα ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προασπίζει την αγοραστική δύναμη και να προασπίζει τους πολίτες από πληθωριστικές τάσεις.
Αντίθετα
O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης και πρόσθεσε «Είμαστε βέβαιοι ότι κάναμε το σωστό και το απαραίτητο για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ, όπως επίσης είμαστε βέβαιοι ότι εφαρμόστηκαν σωστά οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Δεν βλέπω παραβίαση του γερμανικού συντάγματος», και
Η Μπέατρις Βέντερ ντι Μάουρο, μία εκ των 5 σοφών στο γερμανικό συμβούλιο εμπειρογνωμόνων, τάχθηκε υπέρ της χορήγησης γερμανικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Η ρήτρα «no bail out» στο άρθρο 125 των Ευρωπαίων Συνθηκών, που απαγορεύει σε ένα κράτος μέλος να αναλαμβάνει χρέη ενός άλλου κράτους μέλους, δεν έχει παραβιαστεί, όταν αυτό γίνεται πρόσκαιρα και όχι σε διαρκή βάση.
Ο χαρακτήρας του πρόσκαιρου έχει την έννοια ότι βοηθάμε μια χώρα να ξεπεράσει το πρόβλημά της σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή".


1 σχολια:

ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ said... Best Blogger Tips

5 |7 |2011 15:22
Yπεράσπιση της γερμανικής οικονομικής στήριξης

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσωπικά υπερασπίστηκε σήμερα την οικονομική στήριξη που παρέχει η γερμανική κυβέρνηση σε χώρες-εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την ακροαματική διαδικασία στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, όπου εκδικάζεται η προσφυγή εναντίον των πακέτων στήριξης.

«Το ενιαίο νόμισμα δεν θα υπήρχε χωρίς την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών» της ΕΕ, είπε ο κ. Σόιμπλε ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του ανώτατου οργάνου της δικαιοσύνης στη Γερμανία.

Ο κ. Σόιμπλε ανέπτυξε λεπτομερειακά τις εξελίξεις και τις απειλές για το ευρώ που οδήγησαν τις χώρες της ευρωζώνης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να συμφωνήσουν στο πακέτο δανεισμού 110 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα.

Για τις κυβερνήσεις, η κρίση χρέους έθεσε «το ερώτημα εάν θα ήταν δικαιολογημένο να τεθεί σε δοκιμασία η αντοχή των αγορών», είπε ο κ. Σόιμπλε, εξηγώντας εκ των υστέρων την απόφαση να υποστηριχθεί η ελληνική οικονομία.

Το ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναμένεται να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα των διμερών δανειακών συμβάσεων με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία μέσω του προσωρινού μηχανισμού αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας (EFSF) και να ορίσει τα περιθώρια παρέμβασης της ομοσπονδιακής βουλής στη λειτουργία και του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας (ESM) που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013.

Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει πτυχίο νομικής, αναφέρθηκε στη δυνατότητα που παρέχουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες στις χώρες-μέλη να προχωρούν σε «αμοιβαία στήριξη» σε περίπτωση που ανακύπτουν προβλήματα.

Η απόφαση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το φθινόπωρο, ωστόσο η σημερινή συνεδρίαση αναμενόταν να δώσει κάποιες ενδείξεις για τις προθέσεις των δικαστών.

Οι ενάγοντες στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον της στήριξης λένε ότι η απόφαση για βοήθεια στην Ελλάδα και οι ασπίδες προστασίας του ευρώ παραβιάζουν τη ρήτρα που απαγορεύει την ανάληψη χρέους άλλης χώρας-μέλους της Ένωσης (No-Bailout) και μετατρέπουν την ΕΕ σε αναδιανεμητική Ένωση μεταφοράς πόρων από μία χώρα-μέλος σε άλλη. Επίσης οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι με τις εγγυήσεις που έχουν αναληφθεί για τη δανειακή βοήθεια στην Ελλάδα και τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF περιορίζεται δραστικά το συνταγματικό δικαίωμα της γερμανικής βουλής να καθορίζει τον εθνικό προϋπολογισμό.

Αντίθετα η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις συνάδουν με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το γερμανικό σύνταγμα.

Ο ένας από τους ενάγοντες, ο Πέτερ Γκαουβάιλερ, διαφωνών του κεντροδεξιού κόμματος Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), τάσσεται υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας και υποστηρίζει ότι σκοπός της ευρωζώνης δεν είναι η «αναδιανομή πλούτου» από πλούσιες σε φτωχές-χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τις θέσεις του συντάσσεται μια ομάδα καθηγητών, η οποία θεωρεί ότι δεν υπήρξε επαρκής διαβούλευση στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει την υπόθεση, το όλο πρόγραμμα δανεισμού ενδέχεται να καταρρεύσει.

Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι το δικαστήριο θα αποφανθεί υπέρ τους.
«Το ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο πάντοτε υποστήριζε η Γερμανία να επιδεικνύει υπευθυνότητα», δήλωσε ο Πέτερ Αλτμάιερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.