ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

19/07/2011

Το νησί που έδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου στην Χίλαρι Κλίντον !

Ένας γαλάζιος πίνακας με τον τίτλο «ατέρμονο γαλάζιο-Δελφοί»!

Απορία προκάλεσε ένα σχόλιο του Γιώργου Παπανδρέου στην Χίλαρι Κλίντον όταν αυτή εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόδωρου Στάμου « Ατέρμονο πεδίο-Δελφοί »
που κοσμεί το γραφείο του πρωθυπουργού. « Εικονίζει ένα νησί του Αιγαίου », είπε ο κ. Παπανδρέου στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, προκαλώντας και την αμηχανία της ίδιας, η οποία προσπαθούσε να παρατηρήσει που είναι το…νησί.
Βέβαια, ούτε νησί υπήρχε, ούτε… βραχονησίδα, αφού ο πίνακας είναι ουσιαστικά ένα μπλε φόντο… έργο του Ελληνοαμερικανικού Θεόδωρου Στάμου, που υπήρξε ένα από τα πιο διακεκριμένα και δραστήρια μέλη της ομάδας των καλλιτεχνών που δημιούργησαν τη Σχολή του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού της Νέας Υόρκης.
Ο εν λόγω καλλιτέχνης ακολούθησε ανάλογη πορεία με τα άλλα μέλη της ομάδας ξεκινώντας από συνθέσεις με βιόμορφα στοιχεία, για να καταλήξει στα μεγάλα μονοχρωματικά πεδία.
Μια απροσδιόριστη βιόμορφη φόρμα που παραπέμπει σε θαλάσσια όντα αιωρείται σ’ ένα χώρο που μοιάζει με βυθό. Με ελαφρές διακυμάνσεις του τόνου και του χρώματος, περνώντας από τα ψυχρά στα θερμά, ο καλλιτέχνης καταφέρνει να εμψυχώσει ζωγραφικά την επιφάνεια του πίνακα !!!!!
Άλλα έργα του καλλιτέχνη:
Ατέρμονο Πεδίο               Σειρά  Λευκάδα 1980         Πεδία του Απείρου


Ένα από αυτά τα θαυμάσια έργα του Ελληνοαμερικανού ζωγράφου ( όχι μπογιατζή) , μπήκε για να φύγει ο πίνακας «H Eλλάς ευγνωμονούσα» (1858) του Θεόδωρου Bρυζάκη (1819-1878).


0 σχολια: