ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

04/07/2011

« Στο Συνταγματικό Δικαστήριο η βοήθεια προς την Ελλάδα ».


Στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αρχίζει αύριο (05/07) η εκδίκαση της προσφυγής ομάδας οικονομολόγων και επιχειρηματιών κατά του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Μία ημέρα πριν από την έναρξη της ακρόασης, η πρωτοβουλίας που θέλει αντισυνταγματική και αντίθετη προς τις ευρωπαϊκές συνθήκες την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη και ότι
τα ευρωπαϊκά δάνεια δεν συνιστούν στην πραγματικότητα βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά προς τις τράπεζες.
Με τα δάνεια αυτά στην Ελλάδα θα βαθύνει η ελληνική κρίση, υποστηρίζει η ομάδα γερμανών οικονομολόγων και τάσσεται υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή.

Θα πρέπει να αποφασίζει το κοινοβούλιο
Ο επικεφαλής της ομάδας των επικριτών του ευρώ, κ. Σταρμπάτι, χαρακτηρίζει επικίνδυνη την πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ για τη διάσωση των υπερχρεωμένων κρατών και η οποία αποσαφηνίζεται στην αγορά κρατικών ομολόγων από τις εν λόγω χώρες.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η ΕΚΤ χρηματοδοτεί τα χρέη των προβληματικών χωρών τυπώνοντας χρήμα και αυτό οδηγεί μακροπρόθεσμα στην εκτίναξη του πληθωρισμού.
Η «ομάδα Σταρμπάτι» υποστηρίζει επίσης ότι παραβιάζεται το δικαίωμα του κοινοβουλίου στην έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την προσφυγή, για κάθε ποσό που θα διατίθεται στις υπερχρεωμένες χώρες μέσω του μηχανισμού στήριξης θα πρέπει να αποφασίζει το κοινοβούλιο, κάτι το οποίο δεν διασφαλίζεται.
Παραβιάζεται το « No Bail Out »
Ο ίδιος γερμανός οικονομολόγος και η ομάδα του διαπιστώνουν επίσης ότι τα πακέτα βοήθειας συνιστούν παραβίαση της ρήτρας « διάσωσης » (του No Bail Out), για τις υποχρεώσεις των κρατών-μελών δεν φέρει ευθύνη η ΕΕ.
Εδώ η Γερμανική κυβέρνηση αντιτείνει ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης έχει εθελοντική βάση. «Εθελοντική βάση έχει να δανείζει ο κ. Σόιμπλε τα χρήματά του σε όποιον θέλει», λέει ο Γιόαχιμ Σταρμπάτι. «Όταν πρόκειται όμως για τα χρήματα των γερμανών φορολογουμένων θα πρέπει να τους ρωτά πρώτα», λέει ο οικονομολόγος.
Τα 12 δις ευρώ προσφέρουν μιαν ανάσα ζωής, η Αθήνα σε δύο μήνες θα χρειάζεται νέο δάνειο.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν το πρόγραμμα λιτότητας θα εφαρμοστεί, ούτε αν οι χώρες του ευρώ θα συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο.


0 σχολια: