ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

19/12/2011

Τα Χριστουγεννιάτικα ήθη και Έθιμα.

Οι ημέρες των εορτών είναι ημέρες αφιερωμένες στις πατροπαράδοτες παραδόσεις.
Άλλωστε, τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου «χρωματίζουν» τις γιορτινές αυτές ημέρες και αποτελούν μία όαση χαράς για μικρούς και μεγάλους.
Οι παραδόσεις αυτές έχουν άμεση σχέση με τη χριστιανική θρησκεία, αν και ορισμένες από αυτές έχουν καθαρά παγανιστικές καταβολές.

Διαφέρουν από νησί σε νησί, από χωριό σε χωριό ή και από περιοχή σε περιοχή, συνεχίζουν όμως να διαιωνίζονται ως τις μέρες μας, τόσο από τους πρεσβύτερους, όσο και από τους νεώτερους.
Πολλά από τα έθιμα που παλαιότερα ήταν τρόπος ζωής, σήμερα είναι ξεχασμένα, για αυτό ακριβώς τον λόγο η αναφορά μας σ’ αυτά νομίζουμε ότι είναι σημαντική.
Σίγουρα τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου είναι κάτι σημαντικό, δυστυχώς όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει απομακρύνει τους ανθρώπους από αξίες με μεγάλη σημασία, αξίες που αναπτύσσονταν μέσα από τα ήθη και τα έθιμα που είχαν σκοπό την παιδεία για τα παιδιά, αλλά και την συνοχή και την ανταλλαγή αγάπης μεταξύ των ανθρώπων στις μικρές κοινωνίες του τόπου και του χωριού.
Τα Χριστουγεννιάτικα Έθιμα, τα Έθιμα της πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, τις Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις από όλο τον κόσμο, όπως αυτά αναφέρονται μέσα από την ποίηση, την συγγραφή, την τυπογραφία και την ζωγραφική, τα κάλαντα, τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και παραμύθια, θα τα ξαναφέρουμε στην μνήμη σας (αναφερθήκαμε σ’ αυτά το 2009) αυτή την φορά σε μορφή pdf ΕΔΩ έτσι ώστε ευκολότερα να τα θυμηθούμε, κόντρα στον τυποποιημένο αστικό τρόπο ζωής που αγγίζει πλέον και τις ποιο μικρές κοινωνίες.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 
&
ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ


0 σχολια: