ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

02/10/2013

Της δεδηλωμένης το κιγκλίδωμα !

Μετά τις αποχωρήσεις των δημοτικών συμβούλων, του συνδυασμού ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ  (ΤΣΑΒΑΡΗΣ) το σημαντικότερο δεδομένο που δημιουργήθηκε είναι αν ο συνδυασμός αυτός διαθέτει πλέον τη «Λαϊκή  Δεδηλωμένη».
Αν ο συνδυασμός αυτός συνεχίζει να σχηματίζει από μόνος του πλειοψηφία εκπροσώπησης και εμπιστοσύνης των δημοτών.
Φυσικά ο εκλογικός νόμος δεν προβλέπει την προϋπόθεση Δεδηλωμένης για την συνέχιση της λειτουργίας του δήμου, αποτελεί όμως βασική προϋπόθεση αισθήματος αντικειμενικότητας στις αποφάσεις τους.
Η Αρχή της δεδηλωμένης.. αφορά αποκλειστικά την συγκρότηση κυβέρνησης.
Θυμίζουμε ότι άτυπα από το 1875, καθιερώθηκε η λεγόμενη αρχή της δεδηλωμένης με αφορμή άρθρο του Χ.Τρικούπη στην εφημερίδα «Καιροί» (29/6/1874) με τίτλο «Τις πταίει;».
Έκτοτε, η αρχή της δεδηλωμένης εμπιστοσύνης κυριάρχησε ως βασικό στοιχείο του κοινοβουλευτισμού και αποτέλεσε όρο του Συνταγματικού Δικαίου, στην βάση της λογικής ότι, σε αντίθεση με τα μέλη του κοινοβουλίου που εκλέγονταν απευθείας από το εκλογικό σώμα (λαός), η κυβέρνηση διοριζόταν από τον ανώτατο άρχοντα.
Στόχος, η εξασφάλιση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, αφού ακόμη κι αν αυτή λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, η Βουλή μπορεί να την άρει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κατόπιν υποβολής πρότασης μομφής.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει όμως προκειμένου για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στους δήμους και τις κοινότητες το εκλογικό σύστημα προβλέπει πενταετή θητεία για κάθε διοικητική [δημοτική και περιφερειακή] περίοδο (βλ. Καλλικράτης Άρθρο 9), χωρίς αυτή η διάρκεια να εξαρτάται από την εξασφάλιση ή και την διατήρηση οιασδήποτε δεδηλωμένης,
Ο νομικά αυτός κατοχυρωμένος χρόνος των πέντε ετών, μπορεί να διακοπεί μόνο αν παυτεί το δημοτικό συμβούλιο σύμφωνα με τα άρθρα 56 και 237 του νόμου 3852 (Καλλικράτης) για σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος.

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει ο πολιτικός χρόνος που είναι αμείλικτος, και που έρχεται θεωρητικά να «ακυρώσει» τη νομική επιταγή, κι αυτός δεν είναι άλλος από τον χρυσό κανόνα που λέει ότι… οι «εξαιρέσεις αποτελούν τους κανόνες»!
Κάπου εκεί φαίνεται ότι βρισκόμαστε σήμερα, μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης του τόπου από την ομάδα Τσαβαρή.
Εξέλιξη πρωτόγνωρη για τα δημοτικά δεδομένα όπου μια δημοτική παράταξη, να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και την μειοψηφία στην εκπροσώπηση δημοτών σε ψήφους !

Έως σήμερα η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (ΤΣΑΒΑΡΗΣ) έχει χάσει τα παρακάτω επτά (7) πρωτοκλασάτα μέλη της, που έλαβαν συνολικά 3.079 σταυρούς προτίμησης: 
1.   ΑΣΤΡΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ               σταυροί     1.037 
2.   ΜΠΙΛΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                          -“-           662 
3.    ΑΓΓΟΥΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ                 -“-           622 
4.  ΜΠΟΥΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                         -“-           322 
5.  ΜΑΣΤΡΟΚΟΛΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ                -“-          244 
6.  ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ               -“-            143 
7.  ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ (ΝΙΝΑ)               -“-           89
               ΣΥΝΟΛΟ σταυρών                               3. 079

Συσχετίζοντας τα παραπάνω με τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα των εκλογών του 2010 παρατηρούμε(κλικ στην εικόνα):


1.  Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ .... συγκέντρωσε την Β’ Κυριακή 8581 σταυρούς
2.  Ο ΙΔΕΣ. (ΣΟΦΡΑΣ)                               --                          -"-       7816        --
                                                                                  ---------       
                                                        Διαφορά       765 
3.  Η μικρή αυτή διαφορά εξαφανίζεται και μόνο με την ανεξαρτητοποίηση του κ. Αστράκου, χωρίς να είναι απαραίτητος ο συνυπολογισμών των σταυρών προτίμησης των λοιπών 6 υποψηφίων.

Έτσι οδηγούμαστε στο λογικό συμπέρασμα ότι η «Πρωτοβουλία Πολιτών» θα είχε ηττηθεί κατά κράτος από την πρώτη Κυριακή.


Παρά ταύτα η « ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ » εκλέχτηκε ως πρώτη δύναμη και ο πολιτικός χρόνος που δικαιούται να παραμείνει στην εξουσία εκπνέει τον Μάιο του 2014, όμως, μετά από τις πιο πάνω ανεξαρτητοποιήσεις κατά την άποψη μας ......έχει ασφαλώς απολέσει οποιαδήποτε δεδηλωμένη .....
Κύρια όμως έχει απολέσει τη λαϊκή δεδηλωμένη.






0 σχολια: