ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

20/09/2010

«Κάρτα του Πολίτη»: ή «Ο εφιάλτης του Όργουελ»


Ξέχασε όλα όσα ήξερες .....
Πολύ σύντομα, η ταυτότητά θα μοιάζει με πιστωτική κάρτα, καθώς σ’ ένα «έξυπνο» τσιπ θα ενσωματώνει όλα τα στοιχεία μας, όπως αριθμό δημοτολογίου, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κ.ά.
Η «Κάρτα του Πολίτη» που ετοιμάζει να προωθήσει η Κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2011 ίσως σημάνει το τέλος της γραφειοκρατίας.
Είμαστε τελικά κοντά στο όνειρο ή μήπως θα εξαπατηθούμε ως συνήθως;
Μήπως είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι;

Πώς θα είναι οι ψηφιακές ταυτότητες;;
Στόχος της κυβερνητικής εξαγγελίας είναι η δημιουργία μίας κάρτας η οποία να χρησιμοποιείται για όλες τις δυνητικές χρήσεις (ως κάρτα δημότη, ως κάρτα ασφαλισμένου, ως κάρτα αγρότη, ως κάρτα ασθενούς, ως κάρτα μετανάστη, ως κάρτα νέου κ.λπ.   κ.λ.π.).
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η «Κάρτα» θα έχει σχήμα πιστωτικής, θα περιέχει ένα «έξυπνο» τσιπ στο οποίο θα ενσωματωθούν ο αριθμός δημοτολογίου κάθε πολίτη, το ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, καθώς και ο αριθμός της αστυνομικής ταυτότητας.
Στη μία όψη της κάρτας θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου, καθώς και δακτυλικό του αποτύπωμα.
Επιπλέον, θα αποτελεί ένα «διαβατήριο» που θα μας βάζει σε μία νέα εποχή ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς, εισάγοντας τον αριθμό της και έναν κωδικό πρόσβασης, θα μπορούμε μέσω Διαδικτύου να έχουμε πρόσβαση στον ιατρικό μας φάκελο, στα στοιχεία που αφορούν την περιουσία μας κτλ, καθώς και σε πολλά ακόμη στοιχεία.
Αν μη τι άλλο, ίσως να πρόκειται για ένα καλό νέο, απ’ αυτά που χαίρεσαι να διαβάζεις στις εφημερίδες και σε κάνουν να αισιοδοξείς για ένα μέλλον χωρίς ουρές σε δημόσιες υπηρεσίες, όπου, με μερικά κλικ, θα μπορείς να διεκπεραιώνεις πολλές από τις υποχρεώσεις σου ως πολίτης.
Είναι τάχα έτσι;
Ή μήπως η «Κάρτα του Πολίτη» είναι απλώς το πιο εφιαλτικό «εργαλείο» ακτινογραφικού και ολοκληρωτικού φακελώματος της ανθρώπινης ύπαρξης, μήπως καθιστά τον άνθρωπο ένα ηλεκτρονικό σύμβολο;
Μήπως ο εφιάλτης του Όργουελ ωχριά μπροστά σε αυτή τη μακάβρια μοχθηρία της νεοταξικής κακουργίας….


2 σχολια:

Π. ΛΙΑΣΚΟΣ said... Best Blogger Tips

Είναι αλήθεια πως ξεπερνά κάθε φαντασία αυτό που πρόκειται να ζήσουν οι απόγονοι μας. Είναι αλήθεια πως και η πυρηνική ενέργεια έλυσε τεράστια προβλήματα στην ανθρωπότητα πλην όμως άφησε και τα κατάλοιπα της.
Δεν μπορώ να προβλέψω τι ακριβώς θα βιώσουν τα εγγόνια μας!!!
Να πιστέψω πως με το «έξυπνο» τσιπάκι εκτός φυσικά του ότι οι κρατικές υπηρεσίες μ’ ένα κλικ θα ‘ναι στα πόδια μας, μ’ ένα άλλο κλικ ο ασφαλίτης στην γωνία με το που θα στρίβεις, στοχεύοντας το δικό του μηχανισμό «λέϊζερ» στο δικό σου «έξυπνο» τσιπάκι, θα ξέρεις από μακριά πλέον ποιος είσαι και που πας κι όχι μόνο;
Σκέφτηκες φίλε μου καλέ πόσους και πόσους θα βολεύει αυτή η νέα κατάσταση;
Νοιώθω τυχερός που δεν θα προλάβω να βιώσω προσωπικά παρόμοιες καταστάσεις που μόνο ένας πολύ ευφάνταστος σεναριογράφος του χτες, μπορούσε να σου δείξει και ‘συ νωχελικά να τον χλευάζεις από την πολυθρόνα σου.
Εύχομαι στα παιδιά μας να υπάρχουν άλλα κι άλλα αντισταθμίσματα στην δύσκολη ζωή τους που αν μη τι άλλο να έχουν την ευκαιρία να κλέβουν λίγη προσωπική ευτυχία απ’ αυτό τον αποτρόπαιο κόσμο που ‘ρχεται.
Με εκτίμηση
Π. Λιάσκος

Admin/Ψιλη Άμμος said... Best Blogger Tips

Φίλε Λιάσκο,
Λες να είναι οι υποψίες βάσιμες και έντεχνα τοποθετημένες πέρα από το μελλοντικό 2011;
Λες να σκιαγραφείται αριστουργηματικά όσο και εφιαλτικά το ολοκληρωτικό αστυνομικό κράτος όπου τα πάντα θα εξελίσσονται υπό την παρακολούθηση του Μεγάλου Αδελφού , Λες ;;;;