ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

14/09/2010

«Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές»

«Εκλογικές δαπάνες κατά τις δημοτικές εκλογές»

Ενόψει των προσεχών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010, και σε συνέχεια της ψήφισης του νόμου 3870/2010 «Εκλογικές Δαπάνες Συνδυασμών και Υποψηφίων και έλεγχος αυτών κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές» και της εφαρμογής του “Καλλικράτη”, δύο νέες υπουργικές αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ν. Ραγκούση δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Τεύχος Β, ΦΕΚ 1294/2010), οι οποίες καθορίζουν το ανώτατο όριο των δαπανών ανά υποψήφιο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο όριο των δαπανών ανά υποψήφιο, όπως καθορίζει το άρθρο 7 του παραπάνω νόμου, εξαρτάται από τον πληθυσμό της εκλογικής περιφέρειας στην οποία έχει ανακηρυχθεί ο υποψήφιος.
Εν προκειμένω για την Δημοτική Ενότητα Αμπελακίων κάτοικοι 7.060 συντελεστής 1,5 ανώτατο όριο 1.500  € αριθ. δημοτικών Συμβούλων 6 και για τηνΔημοτική Ενότητα Σαλαμίνος κάτοικοι 30.962 συντελεστής 2,0 ανώτατο όριο 2.000 € αριθ. Δημοτικών Συμβούλων 27.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ & ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ 
Ειδικότερα δε με τις ρυθμίσεις του άρθρου 6 του νόμου 3870/2010 προβλέπεται ότι :
Κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, η προεκλογική περίοδος για την προβολή και τις εμφανίσεις των επικεφαλής των συνδυασμών, των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, προσδιορίζεται ειδικότερα στους δύο (2) μήνες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, δηλαδή από την 7η Σεπτεμβρίου 2010 και εφεξής.
Στην έννοια των εμφανίσεων υπάγονται οι συνεντεύξεις, η συμμετοχή σε κάθε είδους εκπομπές όπως π.χ. πάνελ διαλόγου, δελτία ειδήσεων, ψυχαγωγικά προγράμματα, η κάλυψη της προεκλογικής τους δραστηριότητας σε περίπτωση υποβολής σχετικού αιτήματος κ.λ.π. 
Κατά τη διάρκεια του διμήνου αυτού, ισχύουν οι ακόλουθοι περιορισμοί για τα ανωτέρω πρόσωπα:
I. Απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση παρουσίαση εκπομπών που μεταδίδονται από δημόσια και ιδιωτικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ ελεύθερης λήψης και από το διαδίκτυο.
II. Οι εμφανίσεις τους σε κάθε είδους εκπομπές των δημόσιων και ιδιωτικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ ελεύθερης λήψης, σε φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών καθώς και στο διαδίκτυο, καθορίζονται ως εξής:
      2 φορές σε κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας
      1 φορά σε κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας
      1 φορά σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες εξαιρουμένων των προσωπικών ιστοσελίδων των υποψηφίων και των ιστοσελίδων των συνδυασμών.
Εις βάρος των υποψηφίων που παραβιάζουν τους ανωτέρω περιορισμούς επιβάλλεται πρόστιμο από πενήντα χιλιάδες (50.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ.
Στους νομίμους εκπροσώπους των ραδιοτηλεοπτικών φορέων, καθώς και στους υπεύθυνους για τη λειτουργία διαδικτυακών τόπων και ιστοσελίδων που παραβιάζουν τις ανωτέρω διατάξεις επιβάλλεται πρόστιμο από πενήντα χιλιάδες (50.000) έως εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.

Εκλογικές Δαπάνες σε pdf


0 σχολια: