ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

02/09/2010

ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΜΑΣ ΤΑ ΧΑΛΙΑ – ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑ
Από τον Ελληνικό Νηογνώμονα Α.Ε., ανακοινώνεται ότι στις 30 Αυγούστου έληξε η περιορισμένη αναγνώριση του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο συνεχίζεται η διαδικασία εναρμόνισης του σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στην λειτουργία των Νηογνωμόνων.
Το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τις υπ’αριθμόν 4124.1/22/27.08.10 και 4124.1/23/28.08.10 αποφάσεις του που μας κοινοποίησε μας ενημερώνει ότι δεν διευρύνει την εξουσιοδότηση και την αναγνώριση του ΕΝ ώστε να εκδίδει Κυβερνητικά Πιστοποιητικά, από τις 30 Αυγούστου 2010, παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού αφορά τα πλοία διεθνών πλόων που εμπίπτουν στην SOLAS MARPOL και Load Line.
Επισημαίνεται ότι ο Οργανισμός μας επιθεωρήθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τακτικό έλεγχο τον Ιούνιο του 2010 για την διατήρηση και ανανέωση της αναγνώρισης του.
Στις 5/8/2010 το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κοινοποίησε στον ΕΝ, αλλά και στην ΕΕ (4124.1/21/2010) τα πορίσματα του ελέγχου, τα οποία αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά και τονίζουν την σημαντική βελτίωση του Ε.Ν. σε σύγκριση με τον προηγούμενο έλεγχο.
Επίσης διαπιστώνεται σημαντική βελτίωση και στα αποτελέσματα των 170 ελέγχων επί των πλοίων, που ο ΕΝ είχε εκδώσει τα Κυβερνητικά πιστοποιητικά.
Διευκρινιστικά και για την αποκατάσταση της αλήθειας, επισημαίνουμε τα εξής:
Ο ΕΝ εκπλήρωσε όλους τους όρους βελτίωσης πού είχαν τεθεί με την Κοινοτική Απόφαση 2009/354/EC που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του είχε θέσει για την Περιορισμένη αναγνώρισή του για 17μηνες πού έληξε στις 30/8/2010.
Η αναγνώριση αυτή αφορούσε την Εξουσιοδότηση του Νηογνώμονα να εκδίδει Κοινοτικά Κυβερνητικά Πιστοποιητικά σε πλοία που κάνουν διεθνείς πλόες και εμπίπτουν στις διατάξεις της SOLAS, MARPOL και Load Line.
Παράλληλα ο ΕΝ βρίσκεται στην ολοκλήρωση διαδικασίας έλεγχου για αναγνώριση από την ΕΕ βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 391/2009 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, που και πάλι αφορά πλοία που εμπίπτουν στις διεθνείς συμβάσεις SOLAS MARPOL και Load Line.

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010.

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με Νηογνώμονα
Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ελληνικού Νηογνώμονα πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, με αφορμή την απόφαση του δεύτερου ύστερα από σχετική υπόδειξη της Ε.Ε να βάλει ουσιαστικά λουκέτο στην Αρχή πιστοποίησης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικός Νηογνώμονας Α.Ε., η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με την οποία στερείται η εταιρεία της εξουσιοδότησης έκδοσης κυβερνητικών πιστοποιητικών, αφορά και τα πλοία υπό ελληνική σημαία, παρά το γεγονός ότι ο κοινοτικός κανονισμός αφορά τα πλοία διεθνών πλοίων (SOLAS, MARPOL και Load Line). Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση εκπρόσωποι του Ελληνικού Νηογνώμονα ζήτησαν από τον κ. Χρυσοχοΐδη να υπάρξει διαχωρισμός των πλοίων της MARPOL και των πλοίων της εθνικής νομοθεσίας. Ο διαχωρισμός των κατηγοριών θα παρείχε τη δυνατότητα στον Ελληνικό Νηογνώμονα να χορηγεί πιστοποιητικά σε επιβατηγά πλοία, μικρά αλιευτικά και σκάφη αναψυχής (που αποτελούν σήμερα και την κύρια δραστηριότητά του). Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα διατηρεί στη δύναμή του 23 μικρομεσαίου τύπου πλοία (ακτοπλοϊκά κυρίως) και περίπου 3.600 σκάφη αναψυχής.
© H KAΘHMEPINH - 02-09-10 της Αλεξάνδρας Κασσίμη

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ  ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ


0 σχολια: