ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

22/09/2010

ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ  ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ  
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

   
                           

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                          Αθήνα       03 / 09 / 2010
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ                         Αριθ. Πρωτ.:  50038 
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 

ΘΕΜΑ: «Καθορισμός τεχνικών και διαδικαστικών ζητημάτων, σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία της Κεντρικής Βάσης Δεδομένων, τη παροχή πρόσβασης σε αυτήν, τον τρόπο και τον χρόνο ενημέρωσης για τα αναρτώμενα έσοδα και τις δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων, τη διασφάλιση τήρησης των προσωπικών δεδομένων».
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
            Έχοντας υπόψη:
1)    Τα άρθρα 1,2,3 και 10 του Ν. 3870/2010 (ΦΕΚ138A) «Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές  και δημοτικές εκλογές».
2)    Την ανάγκη διασφάλισης πλήρους διαφάνειας στα οικονομικά των συνδυασμών και ενημέρωσης των πολιτών για αυτά.
3)    Το γεγονός ότι από την παρούσα προκύπτει εφάπαξ δαπάνη, η οποία θα καλυφθεί από τον KAE 5261,φ. 07/130 για το έτος 2010.
Αποφασίζουμε
Άρθρο 1
Λειτουργία Κεντρικής Βάσης Δεδομένων
Στην ιστοσελίδα των εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ekloges.ypes.gr) εγκαθίσταται και λειτουργεί ιστοχώρος σχετικά με την ανάρτηση των εσόδων και δαπανών των δήμων και των συνδυασμών όπως προβλέπεται από το άρθρο 10 του Ν. 3870/2010 (ΦΕΚ 138/A’) «Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές  και δημοτικές εκλογές». Οι υποψήφιοι και οι συνδυασμοί προκειμένου να εισάγουν τα έσοδα και τα έξοδα όπως ορίζεται στις επόμενες παραγράφους χρησιμοποιούν τη διεύθυνση  http://ekloges.ypes.gr/. Στην ίδια διεύθυνση οι πολίτες μπορούν να πληροφορούνται για τα έσοδα και τα έξοδα των συνδυασμών. Σχετικοί σύνδεσμοι τοποθετούνται και στην κεντρική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  (www.ypes.gr
Άρθρο 2
Διαδικασία Παροχής Πρόσβασης
1.            Κάθε συνδυασμός για τις Περιφερειακές Εκλογές και για Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων υποχρεούται στη λήψη κωδικού πρόσβασης στην Κεντρική Βάση Δεδομένων Εκλογικών Δαπανών. (ΚΕ.Β.Δ.Ε.Δ.). Για συνδυασμούς σε Δήμους με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων, η λήψη κωδικού πρόσβασης δεν είναι υποχρεωτική. Οι συνδυασμοί αυτοί μπορούν να λαμβάνουν προαιρετικά κωδικό πρόσβασης ακολουθώντας τη διαδικασία που ισχύει και για τους υπόλοιπους υπόχρεους.
2.            Για τους υποψηφίους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους η διαχείριση των εσόδων και των συνδυασμών γίνεται με χρήση του κωδικού πρόσβασης που λαμβάνει ο συνδυασμός και δεν επιτρέπεται η μεμονωμένη λήψη κωδικού από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
3.            Για τη λήψη του κωδικού πρόσβασης ο επικεφαλής του συνδυασμού ή ο διαχειριστής του συνδυασμού ή άλλο πρόσωπο που έχει εξουσιοδοτηθεί για το σκοπό αυτό, εισέρχεται στην ιστοσελίδα http://ekloges.ypes.gr/ και ακολουθεί τον σύνδεσμο «Εγγραφή». Στη συνέχεια εισάγει το Δήμο ή την Περιφέρεια στους οποίους πρόκειται να ανακηρυχθεί ο συνδυασμός, την ονομασία αυτού και το ονοματεπώνυμο του επικεφαλής του συνδυασμού. Κατόπιν, καταχωρίζονται τα πλήρη στοιχεία του διαχειριστή του συνδυασμού (Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, ΑΦΜ, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, Ιδιότητα, τηλέφωνα επικοινωνίας, email). Από τη στιγμή αυτή ο λήπτης του ανωτέρω κωδικού μπορεί να εισάγει στοιχεία στην ΚΕ.Β.Δ.Ε.Δ., αλλά δεν μπορεί να τα δημοσιοποιήσει πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης.
4.            Με τη συμπλήρωση των ανωτέρω στοιχείων, η ΚΕ.Β.Δ.Ε.Δ αποστέλλει αυτομάτως στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλωθεί προσυμπληρωμένη αίτηση, την οποία ο διαχειριστής οφείλει να προσκομίσει εις διπλούν στη αρμόδια ΔΟΥ για την έκδοση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου του συνδυασμού. Για την πιστοποίηση του συνδυασμού, ο υπάλληλος της ΔΟΥ συμπληρώνει την αίτηση εισάγοντας τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου που έχει αποδοθεί στον συνδυασμό, τη σφραγίζει και παραδίδει το ένα αντίγραφο στον εκπρόσωπο του συνδυασμού ενώ το άλλο αντίγραφο το αποστέλλει στην Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης και Η.Ε.Σ. του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ευαγγελιστρίας 2, Αθήνα  101 83.
5.            Με την επιβεβαίωση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας πιστοποίησης από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αποστέλλεται Σύντομο Μήνυμα Κειμένου (SMS) στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει ο διαχειριστής του συνδυασμού, το οποίο περιέχει τον κωδικό πιστοποίησης και ο οποίος είναι απαραίτητος για τη δημοσιοποίηση των εσόδων και των δαπανών των υποψηφίων.
6.            Αν ο συνδυασμός έχει ήδη λάβει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, τότε η προσυμπληρωμένη αίτηση μπορεί να αποσταλεί δίχως σφραγίδα της αρμόδια ΔΟΥ στην ανωτέρω διεύθυνση, μαζί με επικυρωμένα αντίγραφα του έντυπου διάθεσης του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου και της ταυτότητας του διαχειριστή του συνδυασμού.
Άρθρο 3
Καταχώρηση Στοιχείων Συνδυασμού και Υποψηφίων
1.            Με τη λήψη του κωδικού πρόσβασης στη KΕ.Β.Δ.Ε.Δ. ο διαχειριστής του συνδυασμού μπορεί με ευθύνη του να δώσει δυνατότητα πρόσβασης και σε άλλους χρήστες, οι οποίοι θα μπορούν να καταχωρίζουν στοιχεία για λογαριασμό και εκ μέρους του συνδυασμού και των υποψηφίων. Ο διαχειριστής μπορεί, κατά βούλησή του, να περιορίσει στους νέους αυτούς χρήστες τη δυνατότητα εισαγωγής στοιχείων μόνο για ένα υποσύνολο των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση όμως νέες εισαγωγές δεδομένων στη ΚΕ.Β.Δ.Ε.Δ, διαγραφές ή μεταβολές αυτών που γίνονται από τους ανωτέρω χρήστες δεσμεύουν το συνδυασμό.
2.            Ο διαχειριστής του συνδυασμού ή άλλος εξουσιοδοτημένος χρήστης εισάγει σε ειδική φόρμα της εφαρμογής τα στοιχεία όλων των υποψηφίων δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων καθώς και τα στοιχεία των επικεφαλής των συνδυασμών και των αντιπεριφερειαρχών με ένδειξη της εκλογικής περιφέρειας στην οποία είναι υποψήφιοι. Είναι δυνατόν να εισαχθούν και τα ονόματα των υποψηφίων συμβούλων των τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων. Η εισαγωγή τους στο σύστημα αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού, όσον αφορά τη σύνθεση του ψηφοδελτίου.
3.            Με ευθύνη του διαχειριστή του συνδυασμού ή άλλου εξουσιοδοτημένου χρήστη, αμέσως μετά την ανακήρυξη των υποψηφίων από το αρμόδιο δικαστήριο, επικαιροποιούνται τα στοιχεία των υποψηφίων που έχουν εισαχθεί στην ΚΕ.Β.Δ.Ε.Δ.
4.            Ο διαχειριστής του συνδυασμού ή άλλος εξουσιοδοτημένος χρήστης εισάγει σε ειδική φόρμα του τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ανοίξει ο συνδυασμός, κατά την έννοια του άρθρου 1 παρ. 4 του Ν. 3870/2010, αναφέροντας το πιστωτικό ίδρυμα, στο οποίο έχει ανοιχθεί ο τραπεζικός λογαριασμός και μία σύντομη περιγραφή αυτού. Δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή του αριθμού του ανωτέρω τραπεζικού λογαριασμού.
5.            Ο διαχειριστής του συνδυασμού ή άλλος εξουσιοδοτημένος χρήστης εισάγει σε ειδική φόρμα τη σειρά, τον αριθμό του πρώτου και του τελευταίου θεωρημένου από τη ΔΟΥ διπλότυπου εισιτηρίου εισόδου για εκδηλώσεις κατά την έννοια του άρθρου 1 παρ. 5 του Ν. 3870/2010 καθώς και την τιμή του εισιτηρίου. Σε περίπτωση που θεωρούνται διαφορετικές σειρές εισιτηρίων, τότε γίνονται οι ανάλογες αναλυτικές εγγραφές.
Άρθρο 4
Καταχώρηση Εσόδων Συνδυασμών
1.      Ο διαχειριστής ή άλλος εξουσιοδοτημένος χρήστης εισάγει για το συνδυασμό ή για μεμονωμένο υποψήφιο το σύνολο του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων ανά ημερομηνία και ανά τραπεζικό λογαριασμό.
2.      Ο διαχειριστής ή άλλος εξουσιοδοτημένος χρήστης εισάγει στην ΚΕ.Β.Δ.Ε.Δ. ανά εκδήλωση τα διπλότυπα εισιτήρια εισόδου που διέθεσε ο συνδυασμός ή ο υποψήφιος. Η καταχώρηση γίνεται με αναγραφή του πρώτου και του τελευταίου αριθμού των διπλοτύπων εισιτηρίων εισόδου ανά σειρά. Η εφαρμογή λογισμικού υπολογίζει αυτόματα το συνολικό ύψος των εισπράξεων ανά εκδήλωση. Ταυτόχρονα ο χρήστης της εφαρμογής ορίζει και τον τραπεζικό λογαριασμό του συνδυασμού, στον οποίον έγινε η κατάθεση του ανωτέρω συνολικού ποσού.
Άρθρο 5
Καταχώρηση Εκλογικών Δαπανών Συνδυασμών
1.    Ο διαχειριστής ή άλλος εξουσιοδοτημένος χρήστης εισάγει για το συνδυασμό ή για μεμονωμένο υποψήφιο αναλυτικά κάθε εκλογική δαπάνη, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παρ. 2 και άρθρο 2 παρ. 2 του Ν. 3870/2010, με ιδιαίτερη ανάλυση ανά κατηγορία δαπάνης και μνημονεύοντας τα αντίστοιχα παραστατικά.
2.   Παροχές σε είδος οι οποίες αποτιμώνται όπως ορίζει η ΚΥΑ του άρθρου 1 παρ. 3 του Ν. 3870/2010, εισάγονται με ειδική ένδειξη στην ΚΕ.Β.Δ.Ε.Δ. Η αποτίμηση σε χρήμα των ανωτέρω παροχών εισάγονται αυτομάτως από την εφαρμογή και ως εκλογικό έσοδο χωρίς να απαιτείται περαιτέρω ενέργεια του χρήστη.
3.     Ο διαχειριστής ή άλλος εξουσιοδοτημένος χρήστης μετά την καταχώρηση των δαπανών και εφόσον γίνει η σχετική κίνηση και στον τραπεζικό λογαριασμό μεταγενέστερα συνδέει κάθε δαπάνη με τον τραπεζικό λογαριασμό μέσω του οποίου έγινε η πληρωμή κατ’ εφαρμογή και με την επιφύλαξη του άρθρου 1 παρ. 4 του Ν. 3870/2010.
Άρθρο 6
Δημοσιοποίηση των Στοιχείων
Ο διαχειριστής του συνδυασμού είναι αποκλειστικά αρμόδιος να εγκρίνει από τον πίνακα των εσόδων και των δαπανών που έχουν εισαχθεί στη ΚΕ.Β.Δ.Ε.Δ. αυτές τις οποίες υποχρεούται να δημοσιεύσει αφού έχει ελέγξει το περιεχόμενό τους. Η δημοσίευση των στοιχείων είναι δυνατή αποκλειστικά με την χρήστη του κωδικού πιστοποίησης της παρ. 5 του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης.
Άρθρο 7
Χρονικό Διάστημα  Ενημέρωσης των Εσόδων και των Δαπανών από τους Συνδυασμούς και τους Υποψηφίους
1.    Οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι αυτών οφείλουν εντός επτά (7) ημερών από την πραγματοποίηση των εκλογικών δαπανών ή των εσόδων να εισάγουν στην ΚΕ.Β.Δ.Ε.Δ. τις αντίστοιχες εγγραφές, όπως ορίζεται στα άρθρα 4 και 5 της παρούσης. Ειδικά για τις εκλογικές δαπάνες και τα έσοδα που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αυτά εισάγονται το αργότερο μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2010.
2.    Η σύνδεση των δαπανών με τον τραπεζικό λογαριασμό, μέσω του οποίου εξοφλήθηκαν οι δαπάνες, όπως ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 5 της παρούσας, μπορεί να γίνει έως και 30 ημέρες από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
3.    Σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, οι μετέχοντες συνδυασμοί μπορούν να εισάγουν εντός επτά (7) ημερών από την πραγματοποίηση τους τα εκλογικά έσοδα και τις δαπάνες τα οποία γίνονται μεταξύ της εβδομάδας που μεσολαβεί μεταξύ των δύο εκλογών. Το αντίστοιχο διάστημα για την περαίωση της διαδικασίας της ανωτέρω παραγράφου επεκτείνεται κατά μία εβδομάδα.
Άρθρο 8
Δημόσια Πρόσβαση στα Δεδομένα
1.    Οι πολίτες μπορούν να έχουν απευθείας πρόσβαση στα δημοσιοποιημένα δεδομένα των συνδυασμών και των υποψηφίων στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://ekloges.ypes.gr/.
2.     Τα έσοδα των συνδυασμών εμφανίζονται συγκεντρωτικά ανά ημερομηνία και ανά τραπεζικό ίδρυμα. Αντίστοιχα, οι παροχές σε είδος, οι οποίες αποτιμώνται σε χρήματα, εμφανίζονται στη συγκεκριμένη διεύθυνση.
3.      Τα διπλότυπα, θεωρημένα από τη ΔΟΥ, εισιτήρια εισόδου εμφανίζονται επίσης συγκεντρωτικά ανά εκδήλωση, με την περιγραφή που έχει δοθεί από τους χρήστες της εφαρμογής.
4.     Τα έξοδα των συνδυασμών εμφανίζονται όπως ακριβώς έχουν αυτά καταχωριστεί από τους συνδυασμούς, σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας.
5.    Οι λίστες των υποψηφίων των συνδυασμών, συμπεριλαμβανομένων και των επικεφαλής και των άμεσα αιρετών αντιπεριφερειαρχών, εμφανίζονται αναλυτικά ανά εκλογική περιφέρεια ή της τοπικής / δημοτικής κοινότητας, εφόσον έχουν εισαχθεί και οι αντίστοιχοι υποψήφιοι. Από τα στοιχεία των υποψηφίων εμφανίζονται αναλυτικά το ονοματεπώνυμό τους, το πατρώνυμο και η εκλογική περιφέρεια που είναι υποψήφιοι. Ο πολίτης δύναται να έχει πρόσβαση στο σύνολο των υποψηφίων αναλυτικά για έναν συγκεκριμένο Δήμο ή μία Περιφέρεια.
Άρθρο 9
H απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η δε ισχύς της αρχίζει από την 7η Σεπτεμβρίου 2010.
                                                                                 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
                                                                                                      ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ


0 σχολια: