ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

22/03/2012

Αλλάζουν σχεδόν όλα στον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος παρέμεινε ίδιος από το 1950, αλλά προς το παρόν μόνο... στα λόγια. [Video]

Ανοίγει  « Ο Ασκός του Αιόλου  » ?
Μεταξύ  άλλων  Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, ανέφερε ότι «αποποινικοποιείται πλήρως η χρήση ναρκωτικών ουσιών» σε ό,τι αφορά το χρήστη.
Μάλιστα, τα αδικήματα της προμήθειας,
της κατοχής και της καλλιέργειας κάνναβης που διώκονταν ....
και επιβάλλονταν αυστηρές ποινές, τώρα θα διώκονται μόνο ως πταίσμα.
Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημειώνει ότι «διατηρείται εντούτοις, αλλά μειωμένο, σε βαθμό πταίσματος το αξιόποινο της προμήθειας και της κατοχής ναρκωτικών, ως και της καλλιέργειας φυτών κάνναβης, σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του δράστη, λόγω της έστω και μικρής επικινδυνότητας που ενέχουν για τρίτους, αλλά και προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεγκτική δραστηριότητα των αρχών για τη διεύρυνση σοβαρότερων εγκλημάτων».
Επίσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης, με επιχείρημα τον εξορθολογισμό των ποινών στους διακινητές ναρκωτικών ουσιών, ουσιαστικά προχωρεί σε μείωση ποινών (με το ισχύον καθεστώς προβλέπονται ποινές από 10-20 χρόνια και τώρα γίνεται από 5-20 χρόνια) μέσω της διάκρισης «ελαφρύτερων», «βαρύτερων» και «ιδιαίτερα σοβαρών» περιπτώσεων διακίνησης ναρκωτικών.
Στο θέμα αυτό σημειώνει ο υπουργός: «Τυποποιείται με νομοτεχνικά αρτιότερο τρόπο ως βασικό έγκλημα η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, τιμωρούμενο σε βαθμό κακουργήματος.
Καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τη διάκριση ελαφρύτερων (άρθρο 21), βαρύτερων (άρθρο 22) και ιδιαίτερα σοβαρών (άρθρο 24) περιπτώσεων διακίνησης, με αντίστοιχη κλιμάκωση των ποινών».
Όπως αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης, αυτοί που θα υπάγονται στην τρίτη περίπτωση, την ιδιαίτερη βαριά πράξη διακίνησης, θα απειλούνται ακόμη και με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Όσον αφορά τη διάγνωση της εξάρτησης, με τις νέες ρυθμίσεις που προτείνονται από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης τα δικαστήρια εκτός από την έκθεση της πραγματογνωμοσύνης θα συνεκτιμούν και άλλα αποδεικτικά μέσα, όπως έγγραφα που αφορούν την παρακολούθηση συμβουλευτικών ή θεραπευτικών προγραμμάτων, ευρήματα εργαστηριακών εξετάσεων ή την ύπαρξη ιατρικού ιστορικού ασθενειών συνδεόμενων με τη χρήση ναρκωτικών.
Τέλος, προβλέπεται οι χρήστες να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση σε αξιόποινες πράξεις είτε πρόκειται του νόμου περί ναρκωτικών είτε για εγκλήματα που τελέστηκαν για να διευκολυνθεί η χρήση ναρκωτικών.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την εισαγωγή του χρήστη σε συγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα, την υποβολή του σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης, την αναβολή άσκησης ποινικής δίωξης, τη χορήγηση υπό όρους απόλυσης, την αναστολή ισχύος εντάλματος σύλληψης κλπ.
Οι προτάσεις, θα μπουν σε δημόσιο διάλογο με τις δικαστικές ενώσεις, τους δικηγόρους και τους πολίτες, ενώ όπως όλα δείχνουν το σχέδιο νόμου θα υλοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση. 
 (Διάρκεια  01:55)



0 σχολια: