ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

21/03/2012

Hurriyet: Προς πώληση το 1/3 της ελληνικής γης

«Η Ελλάδα, υπό την πίεση των πιστωτών, ζητά από τουρκικές εταιρείες να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για πώληση περιουσιακών στοιχείων της αξίας 50 δισ. ευρώ», γράφει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, σε άρθρο της που τιτλοφορείται «Το ένα τρίτο της Ελληνικής γης προς πώληση»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελληνικές αρχές βλέπουν την Τουρκία ως μια ισχυρή εναλλακτική των δυτικών επενδυτών σε ότι αφορά την αγορά κρατικής περιουσίας αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, στο
πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της χώρας το οποίο επιβλήθηκε από τους πιστωτές της.
Όπως επισημαίνει η Hurriyet, «το ελληνικό σχέδιο ξεπουλήματος συμπεριλαμβάνει λιμάνια, αεροδρόμια, μονάδες ενέργειας, εθνικές οδούς και επιχειρήσεις ενέργειας, δήλωσε χθες ανώτατος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παρουσιαστούν τα περιουσιακά στοιχεία σε τουρκικές επιχειρήσεις».
«Το ένα τρίτο της ελληνικής γης είναι προς πώληση», δήλωσε στην Hurriyet Daily News ο ο Συντονιστής Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, κ. Πάνος Πρωτοψάλτης, στο περιθώριο της επιχειρηματικής ημερίδας «Ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα και Ευκαιρίες».
«Οι τουρκικές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία στο «καλάθι» των αποκρατικοποιήσεων βρίσκονται χαμηλότερα από τις κανονικές συνθήκες της αγοράς», δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως περισσότερα από 71.000 ακίνητα σε 3,4 δισ. τετραγωνικά μέτρα γης σε όλη τη χώρα περιμένουν επενδυτές από την Τουρκία, καθώς και από άλλες χώρες.
«Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια κατά των Τούρκων επενδυτών που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς», σημείωσε ο κ. Πρωτοψάλτης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου της Τουρκίας (DEIK).
«Θα θέλαμε να δούμε την Botas να συμμετέχει στον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ», δήλωσε στην Hurriyet.
Ο ίδιος κάλεσε τους τούρκους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές.
Ο κ. Δημήτρης Παπανικολάου, επικεφαλής του Ελληνο-Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, δήλωσε στην Hurriyet ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να λάβουμε δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες τώρα. Συνεργαζόμενες με τουρκικές επιχειρήσεις, οι ελληνικές εταιρείες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από δάνεια που παρέχουν οι τουρκικές τράπεζες προκειμένου να διασφαλίσουν τις επιχειρήσεις από την έλλειψη ρευστού». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι δυο πλευρές του Αιγαίου έχουν έρθει πιο κοντά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης».
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Invest in Greece, κ. Αριστομένης Μ. Συγγρός, χαιρέτισε το πιθανό ενδιαφέρον Τούρκων επενδυτών για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο, δηλώνοντας πως «η Ελλάδα έχει περισσότερα από 6.000 νησιά και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης σε ορισμένα ακίνητα αυτών των νησιών μπορούν να μεταβιβαστούν».
Εν τω μεταξύ, ο κ. Adnan Nas, μέλος του ΔΣ της Global Investment Holdings, δήλωσε πως η ετιαρεία του ενδιαφέρεται για οκτώ λιμάνια στην Ελλάδα. Η Ipragaz, μία από τις κορυφαίες τουρκικές εταιρείες στον τομέα του LPG, σχεδιάζει να αποκτήσει εταιρεία LPG στην Ελλάδα, σύμφωνα με στέλεχος της εταιρείας.
ΠΗΓΉ: euro2day.gr


2 σχολια:

Anonymous said... Best Blogger Tips

Από την στιγμή που μεταβιβάζεις κρατικές αξίες δεν πιστεύω ότι πρέπει να έχεις πρόβλημα με το που τις μεταβιβάζεις, άλλωστε δεν σου πέφτει λόγος αφού η αξιοποίηση έχει υπογραφεί και στο μνημόνιο 2 από τους 300 λεβέντες , οπότε το έθνος πρέπει να έχει υπόψιν του ότι κάποια ακίνητα και εταιρείες θα περάσουν στα χέρια αυτών που τα θέλουν πολύ που τα χρειάζονται,που θα τα χρησιμοποιήσουν και όταν έρθει η στιγμή.
Κατα κάποιο τρόπο δεν θα είναι και τόσο απροκάλυπτα η αγορά καθεαυτή όπως το road show στην τουρκιά απο την εταιρεία αξιοποίησης εθνικής περιουσίας, μπορούν οι τουρκοι να χρησιμοποιήσουν funds για να αγοράσουν και να είναι πίσω αυτοί.Ο λόγος ειναι οτι πουλάμε όπου να είναι και όσο όσο, δεν δίνουμε δηλαδή την δεη μόνο σε μια αντίστοιχη ηλεκτρική εταιρεία άλλης χώρας, αλλά μπορεί να την αγοράσει ενας οποιοδήποτε επενδυτής και να την σπάσει να την πουλήσει μέχρι και να την κλείσει αν θέλει.Πιθανον να σας μοιάζουν βλακείες αυτά ,θα έκλεινε η δεη; όχι αλλα θα την παρατούσαν στην τύχη της σε περίπτωση χασούρας, σε μας, έγινε στην καλιφορνια αλλά και με τον Σκαραμαγκά στην ελλαδα με την HDW.

Anonymous said... Best Blogger Tips

Τούρκο αν κάνεις φίλο κράτα κι ενα κομάτι ξύλο
Συναγερμός στα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών - Το Πίρι Ρέϊς εδώ και ώρες στην Μυτιλήνη!

- Παρακολουθείται στενά από σκάφος του λιμενικού

- Στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

Και ξαφνικά ένταση στα ελληνοτουρκικά.Το ερευνητικό σκάφος των Τούρκων Πίρι Ρέϊς εντοπίστηκε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βορειοδυτικά της Μυτιλήνης, εδώ και ώρες.

Τα υπουργεία Αμυνας και εξωτερικών έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Στην περιοχή έχει σπεύσει σκάφος του Λιμενικού Σώματος, αλλά όπως είναι λογικό στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν και μονάδες του ελληνικού ΠΝ.