ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

20/08/2012

Η έκδοση των αποδείξεων από μια άλλη οπτικη γωνία. Τοξικές οι αποδείξεις ακόμα και στα bio-προϊόντα !

Oι αποδείξεις αγορών των περισσοτέρων μικρών αλλά και των μεγάλων καταστημάτων εκδίδονται σε χαρτί που περιέχει την ουσία, Δισφαινόλη Α, η οποία θεωρείται επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Η Greenpeace εφιστά την προσοχή εμπόρων και καταναλωτικού κοινού.
Προειδοποιεί για τις τοξίνες που περιέχονται στις κλασικές αποδείξεις πληρωμής στα ταμεία των σουπερμάρκετ, ακόμη και αυτών που τα τελευταία χρόνια προβάλουν εξόχως την «πράσινη» στροφή τους προς τα βιολογικά προϊόντα.
Ο λογαριασμός τυπώνεται σε ένα ειδικό θερμικό χαρτί που πολύ συχνά περιέχει ένα επικίνδυνο τοξικό υλικό, την επιβλαβή δισφαινόλης Α (BPA).


Πιέσεις σε αλυσίδες καταστημάτων με τρόφιμα για κατάργηση των τοξικών αποδείξεων.

Πρόσφατη μελέτη του επίσημου περιοδικού της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace στοχοποιεί το επίμαχο υλικό.
Οι αντιοικολογικές πρακτικές μεγάλων σουπερμάρκετ, που πλέον εμπορεύονται σε μεγάλο βαθμό και οικολογικά προϊόντα είναι λίγο-πολύ γνωστές.

Στο βωμό του κέρδους λίγη σημασία έχει αν ο λογαριασμός τυπώνεται πάνω σε ένα δυνητικά επιβλαβές χαρτί.
Αν και κάποιες αλυσίδες καταστημάτων έχουν ήδη προσπαθήσει να αντικαταστήσουν τις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών με άλλες φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και τη δημόσια υγεία, το θερμικό χαρτί δισφαινόλης Α εξακολουθεί να κυριαρχεί.

Είναι φθηνό και εξυπηρετεί γρήγορα τις ανάγκες ταχύτητας στις ουρές των ταμείων.
Σύμφωνα με χημικές έρευνες της Greenpeace, η δισφαινόλη Α μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα, να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες, ενώ έχει επίσης παρατηρηθεί ότι είναι ικανή να επιφέρει ακόμη και προβλήματα ανάπτυξης σε βρέφη.
Η ουσία αυτή βρίσκεται επίσης σε πολλές πλαστικές συσκευασίες καθημερινής χρήσης.
Η χρήση του ειδικού θερμικού χαρτιού δισφαινόλης σε συνδυασμό με τις αμφίβολης σύστασης χρωστικές μπορεί τέλος να προκαλέσει και ποικίλες δερματικές διαταραχές.

Κρούση σε μεγάλες αλυσίδες για χρήση υποκατάστατων.
 Οι έρευνες διενεργήθηκαν σε δείγματα αποδείξεων γνωστών  καταστημάτων μεταξύ αυτών το Αldi Nord, το Lidl, αλλά και στα εισιτήρια του γερμανικού σιδηρόδρομου.
Σε παρόμοια έρευνα που είχε γίνει ένα πριν ένα χρόνο,  εφτά στις οχτώ μεγάλες εταιρίες χρησιμοποιούσαν επιβλαβείς αποδείξεις.
Οι πιέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων σκοπό έχουν να επιστήσουν την προσοχή εμπόρων και καταναλωτών.


0 σχολια: