ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

01/08/2012

Οι νεράιδες του βυθού ..... το βασίλειο των μεδουσών ! (Pcs)

Κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση και λεπτομέρειες
Τσούχτρες  (οι Μέδουσες) των Ελληνικών Θαλασσών.

Τσούχτρες, θεωρούνται από τους μεγαλύτερους «φόβους» των παραθεριστών, αφού μπορούν μέσα σε δευτερόλεπτα να καταστρέψουν κάθε χαρά που προσφέρει η θάλασσα.


Κατά καιρούς μάλιστα κάνουν... εφόδους κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες, προκαλώντας παράκτιο πανικό!

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο φόβος για τις μέδουσες- τις τσούχτρες, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, παρ΄ ότι οι επιστήμονες διαχωρίζουν τις τσούχτρες με το κριτήριο του τσιμπήματος- είναι σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητος.  

«Μόνο τα είδη μεδουσών που τσιμπούν μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στα αλλεργικά άτομα, για τους άλλους είναι απλώς ένα δυσάρεστο τσίμπημα.

Στις ελληνικές θάλασσες «κολυμπούν» πέντε είδη μεδουσών τα οποία θεωρούνται τα πιο συνηθισμένα.

Το πιο συχνό είδος μέδουσας που τσιμπάει είναι η γνωστή μας Ρelagia noctiluca (κοινώς τσούχτρα), και η μέδουσα Rhopilema nomadica που ήλθε από την Ερυθρά» .

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη μεδουσών τα οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνα και το τσίμπημά τους είναι θανατηφόρο.Ευτυχώς τέτοια είδη δεν συναντάμε στις ελληνικές θάλασσες. Οι μέδουσες που εμφανίζονται στις θάλασσές μας μπορούν να προκαλέσουν από μια απλή φαγούρα, μέχρι έναν τοπικό και επώδυνο ερεθισμό.

Τίποτα το σοβαρό αφού εάν δεν είναι αλλεργικό το θύμα, αντιμετωπίζεται το τσίμπημά της με μια αλοιφή κατά των τσιμπημάτων.
Εάν υπάρχει περίπτωση το θύμα να είναι αλλεργικό, τότε χρειάζεται αμέσως ιατρική φροντίδα…

Οι «τσούχτρες» είναι αρκετά σημαντικά πλάσματα τις θάλασσας, αφού πολλά ψάρια τρέφονται με αυτές! Το ποιο γνωστό από όλα είναι οι φάλαινες οι οποίες καθημερινά καταναλώνουν εκατοντάδες κιλά πλαγκτόν (συμπεριλαμβανομένων και μεδουσών).

Η τροφική αλυσίδα όπως γνωρίζουμε ξεκινάει από το πλαγκτόν. Το πλαγκτόν τρέφει τις μέδουσες και αυτές στη συνέχεια τρέφουν "γενναία" πολλά μεγαλύτερα ψάρια.

Αυτές δεν υπάρχουν στις θάλασσες μας !


0 σχολια: