Οσο... περίεργο κι αν ακούγεται πάντως, χθες αποδείχθηκε ότι είναι ικανή τελικά να τον ταξιδέψει ακόμη και έως τον κινηματογραφικά θρυλικό κόκκινο πλανήτη!
Το ημερολόγιο έγραφε 6 Αυγούστου 2012, και το ρολόι 08:30 (ώρα Ελλάδος) όταν το Curiosity
(Περιέργεια), το «χιλιοτραγουδισμένο» ειδησεογραφικά ρομποτικό όχημα της NASA ενημέρωνε μέσω του δορυφόρου Mars Odyssey το κέντρο ελέγχου της Πασαντίνα, πίσω στη Γη, ότι κατάφερε να προσεδαφιστεί με επιτυχία στην επιφάνεια του Αρη.
Μέχρι να καταφέρει όμως το Curiosity να κάνει τα πρώτα του «βήματα» στον αφιλόξενο Αρη, χρειάστηκε να ταξιδέψει με ταχύτητα 20.000 χλμ./ώρα στο απέραντο σκοτάδι του διαστήματος, με μόνη του συντροφιά το φως των άστρων για περίπου οκτώ μήνες - από τον Νοέμβριο του 2011.
Κατά το διάστημα αυτό, διένυσε απόσταση 565.000.000 χιλιομέτρων, ενώ για να συμβεί αυτό έπρεπε να εργαστούν εντατικά 5.000 άνθρωποι όλων των ειδικοτήτων και να ξοδευτεί ένα χρηματικό ποσό της τάξης των 2.000.000.000 ευρώ!
Στόχος του Curiosity είναι να διεξαγάγει έρευνες για την ύπαρξη δομικών στοιχείων που να μαρτυρούν την ύπαρξη συνθηκών, οι οποίες να έχουν καταστήσει δυνατή στο παρελθόν την ανάπτυξη ζωής. Παλιότερα άλλωστε, διαστημικά σκάφη που τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τον Αρη εντόπισαν ορυκτά και ιζήματα στην επιφάνειά του που δείχνουν ότι στο παρελθόν πάνω στον πλανήτη υπήρχε νερό. Απώτεροι στόχοι του ομολογουμένως φιλόδοξου εγχειρήματος, που προβλέπεται να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια, είναι αφενός η διερεύνηση του κλίματος και της γεωλογίας του πλανήτη σε ακτίνα 19,3 χιλιομέτρων και, αφετέρου, ο ενδεχόμενος σχεδιασμός επανδρωμένης αποστολής στον κόκκινο πλανήτη.
Μέχρι να συμβούν αυτά όμως, η ανθρώπινης κατασκευής «Περιέργεια» θα έχει προλάβει να μας αποκαλύψει -και να μας διδάξει- πολλά.
7 Λεπτα τρόμου πριν την προσεδάφιση στον πλανήτη Άρη.
Διάρκεια ( 5:08)
Διάρκεια ( 5:08)
Περισσότερα Vids ΕΔΩ
0 σχολια:
Post a Comment