ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

13/11/2012

Ο Γ. Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Ακυρώνει την αριθμ. 192/12 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σαλαμίνας.

Ο Γενικός Γραμματέας  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής  με την  με αριθμ  44784/39713 απόφαση του , έκανε δεκτή την προσφυγή του Αθαν. Μακρή ,  Δημοτικού Συμβούλου Σαλαμίνας κατά της με αριθμ. 192/12 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνας που αφορά την  αποκατάσταση του περιβάλλοντος του λατομικού χώρου στη θέση Άκρα Τούρλα.





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ταχ.Δ/νση                    : Λ.Κατεχάκη 56                                                     Αθήνα,30 / 10 /2012
Ταχ.Κωδικας             : 115 25                                                                     Αρ.Πρωτ 44784/39713
Πληροφορίες             :Ε. Ταλαμάγκα
Τηλέφωνο                  :213 2035655

Θέμα: Εξέταση της από 11-9-12 προσφυγής του Αθανασίου Μακρή, Δημοτικού Συμβούλου Σαλαμίνας κατά της υπ'αριθμ. 192/12 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σαλαμίνας.

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜ. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Έχοντας υπόψη:
1.      Τις διατάξεις του Π.Δ.135/2010 (ΦΕΚ Α'228/27-12-10) «Οργανισμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής». 
2.      Τις διατάξεις των άρθρων 227 & 238 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α'87/7-6-10) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης».
3.      Τις διατάξεις του Ν.3463/2006 (ΦΕΚ Α' Π 4/8-6-06) «Νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων».
4.   Την αριθμ. 15/2-2-2011 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκ/σης & Ηλ.   Διακυβέρνησης.
5.   Την από 11-9-12 προσφυγή του κ. Αθανασίου Μακρή,Δημοτικού Συμβούλου Σαλαμίνας, κατά της αριθμ. 192/12 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνας.
6.   Την αριθμ. 192/12 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνας, με την οποία εγκρίνεται πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Σαλαμίνας και των εταιριών ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΕ. Οι όροι και ειδικότερες συμφωνίες αυτού ισχύουν υπό την προϋπόθεση της έγκρισης της ειδικής μελέτης αποκατάστασης του περιβάλλοντος του λατομικού χώρου στη θέση Άκρα Τούρλα, των σχετικών απαιτούμενων προς υλοποίηση της αποκατάστασης συμφώνων και έκδοσης σχετικής προς τούτο εγκριτικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα λοιπά στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης.
Επειδή στο άρθρο 25 παρ.1 του Ν.2742/1999 ορίζεται ότι: «Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος των ανενεργών λατομείων που βρίσκονται σε δημόσιες, δημοτικές, κοινοτικές ή ιδιωτικές δασικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις στο Νομό Αττικής γίνεται από το Δημόσιο και περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του ανάγλυφου και την αναδάσωση, όπου η τελευταία επιβάλλεται από τις κείμενες διατάξεις. Η αποκατάσταση αυτή γίνεται σύμφωνα με ειδικές μελέτες αποκατάστασης, που εγκρίνονται από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας με Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του, μετά από σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας............... »,καθώς και στην παρ.2 του ιδίου άρθρου ορίζεται ότι: «Η ευθύνη του έργου της κατά τα ανωτέρω αποκαταστάσεως του περιβάλλοντος ανήκει στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας».
Επειδή στην παρ.3α της αριθμ. 15420/3278/2000 (ΦΕΚ Β723-6-2000) Απόφασης του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ορίζεται ότι: «Ο Οργανισμός Αθήνας, ως φορέας αποκατάστασης του περιβάλλοντος των ανενεργών λατομείων της Αττικής, αναθέτει την αποκατάσταση, χωρίς δαπάνη του Ελληνικού Δημοσίου, με σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας στους φορείς εκτέλεσης των μεγάλων δημόσιων έργων της Αττικής. Στη συνεργασία αυτή μπορούν να συμπράττουν ΟΤΑ και άλλοι φορείς........ », καθώς και στην παρ.4 της ιδίας Απόφασης ορίζεται ότι: «Η αποκατάσταση του λατομικού χώρου πραγματοποιείται πάντοτε με βάση ειδική μελέτη μορφολογικής και βλαστητικής αποκατάστασης........................ Οι ειδικές μελέτες μορφολογικής και βλαστητικής αποκατάστασης συντάσσονται από τους φορείς με τους οποίους έχει συναφθεί το πρωτόκολλο συνεργασίας και εγκρίνονται από την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας μετά από α)σχετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΡΣΑ................ και β)σύμφωνη γνώμη της Δ/νσης Αναδασώσεων Περιφέρειας Αττικής.................. ». 
Το γεγονός ότι με την αριθμ. 192/12 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίνεται πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Σαλαμίνας και των εταιριών ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΤΟΜΕΊΑ ΑΕ για την αποκατάσταση περιβάλλοντος ανενεργού λατομείου στην περιοχή ΤΟΥΡΛΑ
α) χωρίς να καθορίζεται σαφώς και συγκεκριμένα το αντικείμενο ενώ οι υποχρεώσεις μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών περιγράφονται με γενικό και αόριστο τρόπο 
β) χωρίς να αναφέρεται βάσει ποιών διατάξεων έχει την αρμοδιότητα σύναψης του πρωτοκόλλου συνεργασίας. 
Συνεπώς ο ισχυρισμός του προσφεύγοντα, περί αορίστου και μεταβλητού αντικειμένου, πρέπει να γίνει αποδεκτός.
Το γεγονός ότι η προσβαλλόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λήφθηκε υπό την αίρεση της έγκρισης της ειδικής μελέτης αποκατάστασης περιβάλλοντος, του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης,κατά παράβαση των διατάξεων της αριθμ. Δ10/Φ68/οικ.4437/1-3-2001 ΚΥΑ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, συνεπώς ο ισχυρισμός του προσφεύγοντα, περί επίσπευσης λήψης της συγκεκριμένης απόφασης χωρίς την ύπαρξη έγκρισης της ειδικής μελέτης, πρέπει να γίνει αποδεκτός, παρέλκει δε κατά τα ανωτέρω η εξέταση των λοιπών ισχυρισμών του προσφεύγοντα.
Για τους λόγους αυτούς: 
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

 Αποδεχόμαστε την από 11-9-12 προσφυγή του κ. Αθανασίου Μακρή, Δημοτικού Συμβούλου Σαλαμίνας και   ακυρώνουμε την αριθμ. 192/12 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σαλαμίνας.

Κατά της παρούσας απόφασης μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν.3463/2006 από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, (άρθρο 151 του Ν. 3463/2006)
                                                                                     Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                             ΑΠΟΚ/ΝΗΣ  ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
 Κοινοποίηση:
1) Δήμο Σαλαμίνας                                                 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
2)κ.Αθανάσιο Μακρή Δημοτικό Σύμβουλο Σαλαμίνας
Διά του Δήμου Σαλαμίνας



0 σχολια: