ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

01/11/2012

Οι ΗΠΑ μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της ο Τυφώνας « Sandy ». .... πίσω της ; Γιατί γυναικείο όνομα; Γιατί Cherchez la femme ;

Από που παίρνουν τα ονόματά τους οι τυφώνες;

Ένα μετεωρολογικό φαινόμενο ιδιαίτερα φοβερό στις τροπικές ζώνες «Ο τυφών», είναι πράγματι μια μηχανή ασύλληπτης δύναμης.

Άν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι και οι άνεμοι πού τον συνοδεύουν μπορούν να ξεπερνούν τά 300 χιλιόμετρα την ώρα, εύκολα κατανοεί το μέγεθος των δυνάμεων πού ασκεί στο διάβα του.


Άλλωστε και το όνομά του «τυφών» δανεισμένο από την ελληνική μυθολογία αντικατοπτρίζει τις πέραν πάσης φαντασίας δεινές ιδιότητές του.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Τυφών, υιός της Γαίας και του Ταρτάρου και σύντροφος της Έχιδνας, ήταν τέρας με μορφή ανθρώπινη και αγρίου θηρίου, είχε 100 κεφάλια και γλώσσες και φωτιά εκτοξευόταν απ’ τά μάτια ενώ φοβερές κραυγές εξεβάλλοντο από τους λαιμούς του.

Γιά νά επανέλθουμε όμως στά μετεωρολογικά, ο τυφών είναι τύπος τροπικού κυκλώνα (χαμηλό βαρομετρικό), ειδικού δηλαδή καιρικού συστήματος με έντονες καταιγίδες και καλά καθορισμένη επιφανειακή κυκλοφορία, με φορά σύμφωνη με την κίνηση τών δεικτών του ρολογιού για το νότιο ημισφαίριο, πού γεννιέται συνήθως στις τροπικές περιοχές.

Από που παίρνουν τα ονόματά τους οι τυφώνες;
Διάφορα συστήματα χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς για να παίρνουν τα ονόματα τα τους οι τυφώνες, Πώς προέκυψαν όμως τα γυναικεία ονόματα που αποδίδονται στους καταστροφικούς τυφώνες;

Οι πρώτοι που έδωσαν γυναικεία ονόματα στα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν οι στρατιωτικοί μετεωρολόγοι κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, μία μέθοδος η οποία στη συνέχεια υιοθετήθηκε κατά τη δεκαετία του 1950 από την Παγκόσμια Μετεωρολογική Οργάνωση.

Το 1953, ο Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ άρχισε να δίνει στους τυφώνες γυναικεία ονόματα. Σήμερα, ο κατάλογος των ονομάτων είναι ευθύνη μιας επιτροπής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, και από το 1979 έχουμε και τυφώνες με αντρικά ονόματα.

Στη δεκαετία του 1970 στή λίστα προστέθηκαν αρσενικά ονόματα, όπως επίσης και γαλλικά και ισπανικά ονόματα, τα οποία αντικατόπτριζαν τις γλώσσες των εθνών που πλήττονταν από τα καιρικά φαινόμενα.  Την ίδια εποχή, στην Αμερική, είχε προταθεί να εγκαταλειφθούν τα γυναικεία ονόματα και να δίνονται ονόματα Αμερικανών Γερουσιαστών.

Σήμερα, η Παγκόσμια Μετεωρολογική Οργάνωση (ΝΟΑΑ) δεν επιτρέπει την επανάληψη ονόματος που έχει χρησιμοποιειθεί  εφ όσον δεν έχει περάσει μια δεκαετία  για τη διευκόλυνση των ιστορικών αναφορών, νομικών συγχύσεων με άλλα καταιγίδα  με το ίδιο όνομα.


0 σχολια: