ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

27/11/2012

Άλλη μία Χαμένη Ευκαιρία !

Η περιβόητη ριζική μεταρρύθμιση για να αποκτήσει η Ελλάδα ένα φορολογικό σύστημα αποτελεσματικό ως προς τη συλλογή των φόρων, κοινωνικά δίκαιο και φιλικό στην επιχειρηματικότητα κοντεύει να καταντήσει ανέκδοτο.
Κάθε τόσο συνεδριάζει η επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του κ. Αντ. Σαμαρά.

Τη μια φορά ασχολούνται με τα ακίνητα, την άλλη με τα φορολογικά κλιμάκια για μισθωτούς, την άλλη με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, στο ενδιάμεσο (ξανά) εξετάζουν τους φόρους στα ακίνητα.
Συνεπακόλουθα έχουμε πληθώρα διαρροών νομοσχεδίων.
Μόνο που το ένα σχέδιο νόμου ανατρέπει τις βασικές διατάξεις της προηγούμενης... διαρροής.
Το αποτέλεσμα είναι να επικρατεί θολό τοπίο για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, να διαμορφώνεται αρνητικό κλίμα ως αποτέλεσμα των πάσης φύσεως σεναρίων για υπερφορολόγηση των ακινήτων ή ορισμένων κοινωνικών ομάδων.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει λάθος τακτική.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, όπως προκύπτει από τα σχέδια νόμων, καμιά συνολική, πολύ περισσότερο, ριζική φορολογική μεταρρύθμιση δεν σχεδιάζεται.
Τα κομματικά επιτελεία και οι γραφειοκράτες του υπουργείου Οικονομικών θέτουν πάνω απ' όλα τον στόχο της είσπραξης των εσόδων που προβλέπει το Μνημόνιο και σχεδιάζουν μέτρα που να υπηρετούν μόνο αυτή την επιδίωξη.
Φυσικά και πρέπει να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.
Το «κλειδί», όμως, για την επιτυχία της μεταρρύθμισης είναι να πληρώσουν όσοι έως τώρα φοροδιαφεύγουν προκλητικά.
Το κρίσιμο είναι να υπάρχει η επενδυτική προοπτική και από τα σχέδια που έως τώρα έγιναν γνωστά απουσιάζει η αναπτυξιακή διάσταση.
Το φορολογικό είναι πολύ σοβαρό θέμα για να «παίζουν» ορισμένοι μικροπολιτικά ή άλλου είδους «παιχνίδια».
Η μεταρρύθμιση πρέπει να παρουσιαστεί άμεσα και να περιέχει ξεκάθαρες διατάξεις, χωρίς παραπομπές σε νόμους περασμένων δεκαετιών...
Όχι  άλλη Χαμένη Ευκαιρία !


0 σχολια: