ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ & Ανακοινώσεις & Τρίτων ΕΔΩ, - W3docs Eύκολα ΕΔΩ

17/11/2012

« Το πνεύμα του Ζορμπά και η ελληνική δίψα για ζωή» !(Vid)

«Είναι προσωπικό θέμα πώς αντιμετωπίζει κανείς μια κρίση, πολιτική ή προσωπική, ωστόσο μπορεί κανείς να εμπνευστεί από τους συνανθρώπους του».
Ο έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, για παράδειγμα, έμαθε στο πεδίο διαχείρισης κρίσεων, αρκετά από τον φίλο του Γιώργο Ζορμπά, κι αυτός του έδωσε την αφορμή να γράψει το βιβλίο «Αλέξης Ζορμπάς».
Η ταινία που ακολούθησε το 1964 « πρόσφερε στους Έλληνες μια ισχυρή δόση εθνικής υπερηφάνειας ». 


Χάρη στον εξαιρετικό Άντονι Κουίν στο ρόλο του Ζορμπά, γεννήθηκε ένα κλισέ, « οι Έλληνες ξεπερνούν δύσκολες καταστάσεις με γιορτές και χορούς».

Πράγματι, και ο αληθινός Ζορμπάς φέρεται να άρχισε να χορεύει μετά το θάνατο του παιδιού του για να αντέξει την τεράστια απώλεια.
 (Διάρκεια 2:42)

Σήμερα που η Ελλάδα βιώνει μια δύσκολη περίοδο και καλείται να ξεπεράσει την καταστροφική οικονομική κρίση, οι  Έλληνες δεν ξέχασαν πώς να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις!

Ένα μουσείο που πρόκειται να στεγαστεί, στο σπίτι που έζησε για μεγάλο διάστημα ο Γιώργος Ζορμπάς, στο Παλαιοχώρι της Χαλκιδικής στη βόρεια Ελλάδα, θα μπορούσε να τους το θυμίσει.

Ωστόσο μέχρι στιγμής το πρότζεκτ έχει σκοντάψει σε διάφορα εμπόδια.

Οι ελάχιστοι επισκέπτες που πληροφορούνται για την ύπαρξη του σπιτιού από τους ντόπιους, μπορούν να το δουν μόνον από έξω.
Εάν όμως υλοποιούνταν τώρα τα σχέδια για το μουσείο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα για να δώσει νέα δίψα για ζωή. 

« Ίσως το πνεύμα του Ζορμπά να μεταφερθεί σε ολόκληρη τη χώρα και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μια δημιουργική συνέχεια ». (Αυτός είναι ο τίτλος σχολίου στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung).


Ο Κουίν το έθεσε άλλωστε σωστά στην ταινία: ‘Life is trouble – only death is not’.



0 σχολια: